Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaşın sonlandırılması ve barış görüşmelerinin olasılığı konusunda fikir ayrılığına düştü.
İngiliz basınının önemli yayınlarından The Telegraph gazetesi, bunu 23 Mart 2025 tarihli "Kremlin, Trump'ın Paskalya'ya kadar Ukrayna'da ateşkes sağlanması yönündeki umutlarını azalttı" başlıklı haberinde belirtti.
TRUMP'A YAKIN KAYNAKLAR KONUŞTU
The Telegraph'ın haberine göre; Trump'a yakın kaynaklar, ABD'nin doğru anlaşmayı beklemeye hazır olduğunu söyledi. Bazıları ise Başkan Trump'ın, her iki tarafın da mini ateşkes sözü vermesine rağmen devam eden füze ve insansız hava aracı saldırılarından dolayı öfkelendiğini söyledi. Başka bir kaynak ise, "Altyapı ve enerjiyi bombalamaya devam ederlerse (Ukrayna ve Rusya) hayal kırıklığına uğrayacaklar" dedi. Öte yandan Trump'a yakın bazı isimler de Beyaz Saray'daki havanın sakin kaldığını ve "sürece güvenilmesi" gerektiğini söylüyor.
ABD İYİMSER, RUSYA SÜRECİN ZORLU OLDUĞUNU SÖYLÜYOR
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ise ABD'nin pazartesi günü Suudi Arabistan'da yapılacak zirve ile "tam kapsamlı" bir ateşkesin önünü açacağı ve üç yıllık savaşı sona erdireceği konusunda "iyimser" olduğunu belirtti. Ancak Kremlin, toplantının henüz başladığını ve önlerinde "zorlu müzakerelerin" olduğunu kaydetti.
Daha önce Beyaz Saray'ın Paskalya'ya kadar ateşkes sağlamayı hedeflediği bildirilmişti. Öte yandan Ukrayna ve Avrupa devletleri, Rusya'nın savaş alanında zaman kazanmak için müzakereleri uzatmasından endişe duyduklarını kaydetmişti.