Kremlin Savçenko’nun dönüş tarihini görüşmek istemiyor

Kremlin, Rusya’da yasadışı tutuklu bulunan Ukraynalı pilot Nadejda Savçenko’nun Ukrayna’ya dönüş zamanı hakkında görüşmek istemiyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 18:45
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2016 18:45
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, Nadejda Savçenko’nun serbest bırakılması konusunda herhangi bir yeni bilgiye sahip olmadığını belirterek, “Ekleyebileceğim bir şey yok. Biliyorsunuzdur, (Ukrayna ve Rusya Devlet Başkanlarının) telefon görüşmesi sırasında Savçenko’nun ve Ukrayna’da hapis cezasına çarptırılan Rus vatandaşların meselesine değinildi.  Daha önce söylenenlere ekleyecek bir şeyim yok” dedi.

Terörle mücadele operasyonuna gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında “Lugansk Halk Cumhuriyeti” ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. Daha sonra Savçenko’nun Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu, Nadejda Savçenko'nun, Ukrayna’da Rus gazetecileri öldürmekle suçlandığı öğrenilmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Nadejda Savçenko’nun Rusya’ya sevk edilmesine ilişkin dava açıldı.

22 Mart tarihinde Nadejda Savçenko, Rus mahkemesi tarafından basın mensuplarını öldürmek, sivilleri öldürme teşebbüsünde bulunmak ve Rusya sınırını yasadışı şekilde geçmekten suçlu bulunarak 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

18 Nisan 2016 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus mahkemesi tarafından hakkında 22 yıl hapis cezası verilen Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko'nun durumunu görüştükleri bildirildi.