Kosova ve Sırbistan liderleri bir araya gelecek

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Kosova ve Sırbistan liderlerinin Belgrad-Priştine Diyaloğu kapsamında 14 Eylül 2023 tarihinde Brüksel'de bir araya geleceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2023 16:23
https://www.qha.com.tr/

Kosova-Sırbistan arasında tırmanan gerilim, Avrupa Birliğinin (AB) diyalog çağrısına neden oldu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada; Belgrad-Priştine arasında diyalog için liderlerin 14 Eylül 2023'te bir araya geleceği duyuruldu. Bu kapsamda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ile Kosova Başbakanı Albin Kurti arasında Brüksel'de görüşme yapılacak. 

"AB'DEN DENGELİ BİR YAKLAŞIM BEKLİYORUZ"

Açıklamada iki liderin Borrell ile görüşmeden önce AB'nin Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ile bir araya geleceği kaydedildi. İkili son olarak Kosova'nın kuzeyinde yükselen tansiyon nedeniyle 27 Haziran 2023'te Brüksel'de görüşme yapmıştı.  Konuyla ilgili değerlendirme yapan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, 7 Eylül 2023'deki açıklamasında, "Sürecin başarısı için AB'den dengeli bir yaklaşım bekliyoruz. Bu dengeyi göremediğimiz zamanlar oldu" ifadesini kullanmıştı. 

KOSOVA'NIN KUZEYİNDE NELER OLDU?

Kosova'nın kuzeyinde yoğun olarak yaşayan Sırplar, belediye seçim sonuçlarını protesto etmek üzere Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'teki belediye binaları önüne barikat kurdu. Seçilen Arnavut asıllı belediye başkanlarını kabul etmeyen Sırplar, 26 Mayıs 2023'te taşkınlık çıkarmaya başladı. Yaşanan arbedede 5 polis yaralanmış 4 ekip aracı hasar görmüştü.

Kosovalı polisler ise söz konusu olayın üzerine güvenlik önlemlerini artırmıştı.

KOSOVA-SIRBİSTAN GERİLİMİ

Kosova'da gerilim, Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic'in 29 Mayıs'ta yaptığı açıklamayla tırmandı. Bakan Vucevic açıklamasında, "Ordunun teyakkuzda kalmaya devam ettiğini ve yerel saatle 14.00'e kadar ülkenin Kosova sınırına konuşlandırılacağını" dile getirdi. 

Vucevic, Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic'in, Kosova'daki Sırpların güvenliğini korumakla sorumlu NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) yetkilileriyle irtibat halinde olduğunu ifade etti. Vucevic, Sırp ordusunun Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic'in her emrini yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi.