Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türkiye’de gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişiminin 8. yıl dönümü ve Yunan Cuntası’nın Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği darbenin 50. yıl dönümü olması sebebiyle yazılı bir açıklama yaptı.
Tatar, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişiminin yıldönümünü andığı açıklamasında “15 Temmuz gecesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve beraberliğine kasteden hainler, Türk Milleti’nin güçlü iradesi ve kahraman güvenlik güçlerinin fedakarlıkları sayesinde başarısızlığa uğratılmışlardır. O gece, vatanını canından aziz bilen, tankların, mermilerin karşısında dimdik duran Türk Milleti, demokrasiyi ve özgürlüğü savunarak bir destan yazmıştır. Cumhuriyetin bölünmez birlik ve beraberliği için canlarını feda ederek, demokrasinin ve bağımsızlığın teminatı olan şehitlerin hatırası önünde saygıyla eğiliyor, minnet ve rahmetle anıyorum. Gazilerimize de şükranlarımı sunuyor, sağlık ve huzur dolu bir yaşam diliyorum.” ifadelerini kullandı.
KIBRIS’TAKİ YUNAN DARBESİNİN 50. YIL DÖNÜMÜ
15 Temmuz tarihinin aynı zamanda Kıbrıs Türk halkı için de önemli bir tarih olduğuna dikkat çeken Tatar, “15 Temmuz Kıbrıs’taki Yunan darbesinin 50. yıl dönümüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin 20 Temmuz 1974’te Ada’ya barış getirmek amacı ile gerçekleştirdiği müdahale Kıbrıs Türk halkını bağımsızlığına ve özgürlüğüne kavuşturmuştur. Kıbrıs Türk halkı bağımsızdır, özgürdür, varlığını kendi devletiyle sürdürecektir. Bütün bunlar bize güç vermektedir.” dedi.
"TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE KKTC MİLLETİMİZİN AZİM VE KARARLILIĞIYLA İLELEBET PAYİDAR KALACAK"
Tatar açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC milletimizin azim ve kararlılığıyla ilelebet payidar kalacağını, hain darbe girişiminin yıl dönümünde demokrasiye ve milli iradeye olan bağlılılıklarını bir kez daha vurguladı.
15 TEMMUZ HAİN DARBE GİRİŞİMİ
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin son yıllarda yaşadığı en büyük olaylardan biri olan 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Türkiye, Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) hain darbe girişimi sırasında 251 vatandaşını şehit verdi. 2 bin 196 vatandaşın da gazi olduğu hain darbeye geçit verilmedi.
Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişimi nedeniyle her yıl 15 Temmuz günü “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” olarak anılıyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış FETÖ mensubu ve bu terör örgütü faaliyetini destekleyen 8 binin üzerinde askeri personelin, savaş uçakları da dahil 35 uçağı, 3 gemiyi, 37 helikopteri, 74’ü tank olmak üzere 246 zırhlı aracı ve 4 bine yakın hafif silahı kullandığı darbe girişimi Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak düştü.
YUNAN CUNTASI’NIN KIBRIS’TA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ DARBE
Kıbrıs Barış Harekatı'na zemin hazırlayan gelişmeler 1959'da başlamıştı. Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ın 1959'da imzaladığı Zürih ve Londra anlaşmalarıyla bu ülkelerin garantörlüğünde Türk ve Rum halklarının eşitliğine dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu.
Rumlara ait silahlı gruplarca 1963'ten itibaren gerçekleştirilen saldırılar sonucu Kıbrıs Türkleri, ülke yönetiminden baskı ve zulümle uzaklaştırıldı. Adayı Yunanistan'a bağlama hedefine ulaşmak isteyen Rumların yürüttükleri saldırılar ve ambargolar 1963-1974 yılları arasında artarak devam etti.
EOKA-B liderlerinden Nikos Sampson, Yunanistan'da iktidarda bulunan cuntanın desteğiyle gerçekleştirdiği darbeyle 15 Temmuz 1974'te Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios'u devirdi. Ardından “Ayşe tatile çıktı” parolasıyla başlatılan ve adadaki Türklerin uğradığı zulmü ortadan kaldırmak için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirildi.