Kişinev Havalimanı saldırganının uluslararası düzeyde arandığı öğrenildi

Moldova'nın başkenti Kişinev'deki havalimanında, dün meydana gelen saldırıya ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Saldırganın Tacikistan uyruklu olduğu ve uluslararası düzeyde arandığı belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2023 21:52
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2023 21:52
https://www.qha.com.tr/

Moldova Kişinev Uluslararası Havalimanında dün silahlı saldırı dehşeti yaşandı. Saldırının ülkeye alınmayan bir şahıs tarafından gerçekleştirildiği ve şahsın birkaç kişiyi rehin aldığı öğrenildi. Biri sınır muhafızı iki kişiyi öldüren 43 yaşındaki saldırgan yaralı ele geçirildi. 

Kişinev Havalimanı'nda saldırıya imza atan şahsın Tacikistan uyruklu Rustam Ashurov olduğu ve Tacikistan'da karıştığı organize suç örgütü nedeniyle sabıkasının bulunduğu öğrenildi. Saldırganın, Haziran 2023'te Duşanbe'deki Orienbank Başkan Yardımcısı Shukhrat Ismatulloev'in kaçırılması olayına karıştığı belirtildi.

Moldova yetkilileri, saldırganın bu sebeple uluslararası düzeyde arandığını ifade etti. Moldova Polis Müdürü Viorel Cernauteanu ve Başsavcı Vekili Ion Munteanu, bugün olaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

MOLDOVALI YETKİLİLER SALDIRGANA İLİŞKİN BİLGİLERİ PAYLAŞTI

Moldovalı yetkililer, Tacikistan vatandaşı olan saldırganın uluslararası düzeyde arandığını belirtti. Diğer yandan, Moldova hükumetinden saldırıya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Saldırgan, İstanbul-Kişinev güzergahıyla geldi, saat 14.48'de iniş yaptı. 15:21'de söz konusu kişinin belgeleri, Sınır Polisi tarafından incelendi, o sırada kişi tecrit edildi ve Moldova Cumhuriyeti topraklarına girişinin kabul edilemeyeceği bildirildi. Saldırganın giriş anında Interpol, Europol gibi uluslararası bürolar tarafından aranmadığı ancak olayın ardından yapılan soruşturma sonucunda Tacikistan'daki meslektaşlardan uluslararası alanda arandığı yanıtı alındı.

Başsavcılık, terör suçundan dava açılmadığını belirterek ağırlaştırıcı sebeplerle cinayet suçundan ceza davası açtı. (Saldırganın) Askeri gruplarla bağlantılı olduğuna dair doğrulanmış bir bilgi yok. Sınırda alıkonulma nedeni, kişinin geliş nedenini ve Moldova Cumhuriyeti topraklarında bulunma amacını çok net bir şekilde açıklayamamasıydı. Tacikistan'daki yetkililerle yapılan doğrudan iletişimin sonucunda, bu kişinin bir banka müdürünü kaçırdıktan sonra uluslararası düzeyde arandığı öğrenildi. Henüz Moldova Cumhuriyeti topraklarına giriş yapmamış başka kişilerin de buna karıştığı tespit edildi.”