Kırımoğlu: FSB, KTMM’yi bölmek için elinden geleni yaptı

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, FSB’nin uzun zamandır KTMM’yi bölmeye çalıştığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 20:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 20:40
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) daha 2011 yılında Kırım Tatar Milli Meclisi’ni itibardan düşürmeyi planladığını bildirdi.

“Kırım’da, Ukrayna’da ve yurtdışında KTMM’yi itibardan düşürmek ve klon kuruluşları kurmak için 20 milyon dolarlık harcamalar planlanıyordu. KTMM’ye paralel olarak kurulacak klon kuruluşların Rusya karşıtı olması bile uygundu. Spor kuruluşları, kadın kuruluşları, çocuk kuruluşları… Ondan sonra bu kitleden ortak cephe oluşturulacaktı” diyen Kırımoğlu, Ukrayna’nın devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç zamanında benzer çalışmaların Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından da yürütüldüğünü, ancak onlara bu amaçlar için paraların ayrılmadığını belirtti.

KTMM’nin tutumunun, hem Kırım Tatarlarının hem de başka halkların görüşlerini etkileyecek gücünde olduğundan dolayı Yanukoviç’in KTMM’yi bölmek istediğini anlatan Kırımoğlu, “O zamanlar SBU, FSB’nin şubesi olarak çalışıyordu” dedi. SBU’nun Kırım Departmanında yaklaşık 2 bin 300 kişinin çalıştığını, ama aralarında hiçbir Kırım Tatarının olmadığını kaydeden Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının her zaman şiddete başvurmama prensibine uygun davrandığını hatırlattı.

Kırım’ın işgalinden sonra Kırım Tatarlarının, işgalcilere karşı şiddet kullanmadığını ifade eden Kırımoğlu, “12 Mart 2014 tarihinde Putin ile yaptığımız telefon görüşmesi sırasında da Kırım Tatarlarının işgalciler ile silahlı çatışmalar konusu ele alındı. O zaman ben, şiddete başvurmama prensibine uyduğumuzu, silahlarımızın olmadığını ve Rus ordusu ile savaşmak için yeteri kadar insanımız olmadığını söyledim. Ama aynı zamanda, vatanına başka ülkenin askeri girip kanunsuzluk yaptığı zaman her şeyin değişebileceğini belirttim” diye kaydetti.