Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra faaliyetlerine Ukrayna'nın ana kısmında devam etmek zorunda kalan Kırımlı basın kuruluşlarında, üç yıl içinde finansman sorunlarından başlayarak Kırım konusunun bir nevi “enformasyon gettosunda” bulunduğu Ukrayna enformasyon alanında sistematik işleyişi gibi birçok ortak sorun oluştu. Çoğu gazeteci bu sorunların üstesinden gelmek için Kırımlı yayın organlarının birleşmesi gerektiği kanaatinde.
28723
“Kırım Evi” Müdür Vekili Andrey Skorik, böyle bir yuvarlak masayı oluşturma fikrinin uzun zaman önce düşünüldüğünü söyleyerek, “Bana göre biz hala, işgalden beri geçmeyen başımız karışmış, şok durumunda bulunuyoruz” dedi.
Kırım’dan taşınmak zorunda kalan basın kuruluşlarının öncelikli problemi, finansman konusu oldu. Özellikle bu konu Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da geçtiğimiz Mart ayında kapandıktan sonra Kiev’de yayınlanmaya başlayan Ukrain dilindeki “Krımska Svitlıtsya” gazetesi için gündemde. Haftada bir çıkan gazete şu an tekrar kapanma tehlikesi altında.
Kırım Haber Ajansı (QHA) Müdürü Gayana Yüksel, yaptığı konuşmada Kırımlı meslektaşlarına enformasyon desteğin verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Basın kuruluşlarının temsilcileri, “Krımska Svitlıtsa” gazetesine destek vermek amacıyla kolektif mektup yazarak Kültür Bakanlığı da dahil olmak üzere çeşitli yetkili organlara göndermeye karar verdi.
Gayana Yüksel, seslerinin Rus propagandası tarafından kesildiği uluslararası alanda Ukrayna ve Kırım basın kuruluşlarının eksiksiz temsil edilmesi için çabaların birleştirilmesinin önemine dikkat çekti ve bu konunun devlet düzeyinde tartışılması gerektiğini kaydetti.
Etkinlik sırasında en çok tartışılan konu birleşmenin formatı oldu. Gazeteciler işbirliği formatı konusunda fikir ayrımı yaşadı; sendika bazında resmi örgütsel birleşme mi olmalı yoksa gayri resmi bir temas grubu mu oluşturulmalı. Bu soru açık kaldı, ancak toplantıya katılanlar özellikle içerik paylaşımı yoluyla işbirliği ve karşılıklı destek konusunda anlaştı.