Çarlık Rusyası'nın 21 Mayıs 1864 tarihinde Çerkesleri, kanlı bir sürgüne ve soykırıma tabi tutmasının üzerinden tam 160 yıl geçti.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, 21 Mayıs 2024 tarihinde resmî internet sayfası aracılığıyla bir basın bildirisi yayımladı.
"BÜYÜK ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜN ACISINI YÜREĞİMİZİN DERİNLİKLERİNDE HİSSEDEREK PAYLAŞIYORUZ"
Vakıf tarafından paylaşılan mesajda şu ifadelere yer verildi:
"Batı Kafkasya olarak bilinen Çerkes topraklarını, Rusya İmparatorluğu’nun istilâsını tamamlamasının sembol tarihi olarak kabul edilen 21 Mayıs 1864 Çerkes halkının Büyük Sürgünü’nün yani vatanını terke mecbur bırakılmasının da timsali olarak bilinmektedir.
Kırım Hanlığı’nın 1783’de yıkılışından itibaren Çerkes vatanına Rusya İmparatorluğu’nun saldırıları başlamış ve bu yiğit halk bir asra yakın süre istiklâl mücadelesi vermek zorunda kalmıştı.
Çerkeslerle yüzyıllarca ortak kaderi paylaşan Kırım Tatarları da 1864’ten üç yıl önce en büyük göç dalgalarından birini yaşamış ve nüfuslarının büyük kısmı vatanlarından kopmuştu.
1864’ten önce de pek çok Çerkes ülkelerini terk ederek Osmanlı Devleti’ne göçe mecbur olduysa da, 1864 sonrasında Çerkes halkının büyük çoğunluğu vatanından mahrum kaldı ve muhacirlikte büyük acılar yaşadı.
Gerek Çarlık Rusyası’nın gerekse Sovyet Rusya’sının devamı ve varisi olduğu iddia eden Rusya, Kırım Tatar ve Çerkes halklarına uygulanan bu sürgünlerin telafisine yönelik bırakınız en ufak bir iyileştirmeyi düşünmeyi, aksine işgallerini sürdürdü, bu halkları karalayıcı, küçük düşürücü, iftira ve dezenformasyonlarına ahlâksızca devam etti.
Birlikte yüzyıllardan beri aynı tarihi paylaştığımız, beraber güldüğümüz, beraber üzüldüğümüz, aynı düşmanın kötülüklerine maruz kaldığımız, birlikte mücadele ettiğimiz, kader birliği yaptığımız Çerkes halkının 160 yıl önce bugün yaşadığı Büyük Çerkes Sürgünü’nün acısını yüreğimizin derinliklerinde hissederek paylaşıyoruz."