"Kırım Tatarlarının çoğu Kırım Birliği’nin Kurultayını desteklemiyor"

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2014 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2014 11:18
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Halkının Haklarını Koruma Komitesi Koordinatörü, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Eskender Bariyev, Viktor Yanukoviç'in iktidarı döneminde üst düzey büroktartlık yapmış olan Kırım Tatarlarının öncülüğünde kurulan "Kırım Birliği" teşkilatının Aralık ayında düzenlemeyi planlandığı Kurultayı yasadışı olduğu fikrini paylaştı.

Kırım Tatarlarının çoğunun Kurultayı ve sonuçlarını desteklemeyeceğini ifade eden Eskender Bariyev, Kırım basınına yaptığı açıklamada, “Yeni kurulan bir teşkilatın halkın belirli sorunlarını çözmeye çalışması bir mesele, ama teşkilatın tüm halkı temsil etmeye çalışması ise başka bir şey. Halkı temsil etmek için bunun önce hakedilmesi gerekiyor” dedi.

2013 yılında seçilen Kurultayın bugün faal olduğunu hatırlatan Bariyev, “Bundan dolayı Kırım Birliği’nin paralel Kurultay ya da benzer bir şey düzenlemeye planladığına ilişkin açıklamalarının asılsız olduğunu düşünüyorum. Tabii ki böyle girişimler yapılacak ancak halk onları desteklemeyecek” diye kaydetti.

Bununla birlikte Kırım Birliği’nin sosyal açıdan aktif insanlardan oluştuğunu belirten Bariyev, “Onlara, bir sivil toplum kuruluşu olarak Kırım Tatar halkının önemli sorunlarıyla ilgilenmeye önerirdim ve belki de, tüzüğe göre 4 yıl sonra yapılacak Kurultay seçimlerinde delege olarak seçilmeyi hakederler” diye konuştu.

Kırım Birliği teşkilatı, 2015 yılının Ekim ayına kadar Rusya devletinin desteğiyle Kırım’da kurultay toplamayı planladığını açıklamıştı.