Kırım Tatarlarından sorumlu yetkili olarak Kırımoğlu’nun görevleri

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2014 08:12
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2014 08:12
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Kırım Tatarlarından sorumlu yetkilisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun görevlerini belirledi.

Petro Poroşenko, 3 Kasım tarihinde “Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi Hakkında Hükme İlişkin” kararnameyi imzaladı.

Kararnemeye göre, Kırım Tatarlarından sorumlu yetkili, Cumhubaşkanı’nın Ukrayna’nın köklü halkı olan Kırım Tatarlarının anayasal haklarının sağlanmasına ilişkin yetkilerinin yerine getirilmesini sağlıyor.

Belgede, “Yetkili, faaliyetlerini, Ukrayna Anayasası ve yasaları, Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nun kararları, Ukrayna’nın uluslararası anlaşmaları ve söz konusu Hükme uyarak gerçekleştiriyor” denildi.

Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi’nin esas görevleri arasında Ukrayna’da Kırım Tatarlarının anyasal haklarının sağlanmasını gözetlemek ve belirlenmiş düzene göre Cumhurbaşkanı’na ilgili hakların ihlallerinin durdurulması, hakları kısıtlama girişmelerinin önlenmesine ilişkin teklifleri sunmak, Kırım Tatar halkının haklarını korumaya, Kırım Tatarlarının etnik, kültür, dil ve dini özgünlüğünü koruma ve geliştirmeye yönelik yasaların, Cumhurbaşkanı kararnamelerinin tasarılarını hazırlamaya katılmak yer alıyor.

Ayrıca, Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü korumaya ilişkin teklifleri hazırlamak, uluslararası etkinlikler dahil Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Kırım Tatar halkının haklarının sağlanması konusunda etkinlikleri hazırlamak ve düzenlemek, Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatar halkının anayasal haklarını sağlanması yetkisini yerine getirdiği konusunda kamuoyunu bilgilendirmek de Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi olarak Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun görevleri arasında.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu Kırım Tatar halkıyla ilgili işlerden sorumlu cumhurbaşkanı yetkilisi olarak atadı.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’daki Kırım Tatarlarıyla düzenli olarak temas kurmasına rağmen yarımadaya erişimi olmadan Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi’nin görevlerini yerine getirmesinin zor olacağını kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın resmi internet sitesinde yer alan kararneme yayınlama tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor.