“Kırım Tatarların karşı takibat, Rusya’nın intikamı...”

Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun avukatı Nikolay Polozov, Kırım’ın köklü halkı yarımadanın Rusya tarafından işgaline karşı çıktığı için, işgalcilerin Kırım Tatarlarına karşı toplu baskılar gerçekleştirdiği fikrini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 21:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 21:32
https://www.qha.com.tr/

Rusya’ya yasadışı kaçırılarak hapis cezasına çarptırılan ve 25 Mayıs tarihinde Ukrayna’ya dönen Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun avukatı Nikolay Polozov, Kırım’ın köklü halkı yarımadanın Rusya tarafından işgaline karşı çıktığı için, işgalcilerin Kırım Tatarlarına karşı toplu baskılar gerçekleştirdiğini söyledi.   Kiev’de 26 Mayıs tarihinde düzenlenen ve Rusya’ya yasadışı kaçırılarak hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (APKM) Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun Ukrayna’ya dönüşünü konu alan basın toplantısında, Rusya’nın işgali altında bulunan Kırım’ın işgalci yönetiminin Kırım Tatarlarına karşı baskılarını yorumlayan avukat Nikolay Polozov, “Kırım’da Rusya vatandaşlığının herkese otomatik olarak verilmesi zorunlu. Bununla birlikte Kırım’daki Rus yönetimi, Kırım Tatarları başta olmak üzere etnik köken temelli takibat üzerinde odaklandı. Bunun nedeni, Kırım Tatarlarının, Kırım’ın Rusya’ya tarafından işgaline karşı çıkmaları. Günümüzde tanığı olduğumuz olaylar, Kırım Tatarlarının işgal karşıtı tutumları için Rus yönetiminin intikamı” dedi.   Son zamanlarda Rus televizyonunda Kırım Tatar Milli Meclisi’nden söz edildiğinde mutlaka bunun yasaklı teşkilat olmasının vurgulandığını anlatan Polozov, “Aslında Rusya Federasyonu sistemli bir şekilde, Rusya’nın politikasını kabul etmeyen Kırım Tatarlarına karşı yıldırma ve Ukrayna’nın ana kısmına itme politikasını gerçekleştiriyor” diye belirtti.   “26 Şubat davasını” örnek olarak gösteren Nikolay Polozov, dava kapsamında tutuklanan tüm sanıkların Kırım Tatarları, tüm “kurbanların” da Rus Birliği partisinin üyeleri olduğunu vurguladı.   Polozov, “Davada paradokssal bir durum oluşuyor. 2014 yılında vatanlarına ihanet eden Ukrayna vatandaşları, Kırım ve Ukrayna’nın birliğini savunan yurtseverleri yargılıyor. Ayrıca, Ukrayna yönetiminin Kırım’ı işgal edilen bölge olarak görmesi de önemli, çünkü konsoloslar Ukrayna’nın dışında çalışıyor, Kırım’da temsilcilikleri yok” diye kaydetti.   Nadejda Savçenko davasında konsolosların büyük rol oynadığını, ancak bununla birlikte çok zaman kaybedildiğini ifade eden avukat Polozov, “Bugün Kırım'ın sorunlarına, Kırım Tatarları dahil yarımadadaki Ukrayna vatandaşlarının sorunlarına odaklanmak daha önemli” dedi.

Bilindiği gibi Rusya’ya yasadışı kaçırılarak 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko, 25 Mayıs tarihinde Ukrayna’ya döndü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Savçenko için af imzaladığı açıklandı. Petro Poroşenko, Ukrayna milletvekili Nadejda Savçenko’ya "Ukrayna Kahramanının Altın Yıldızı" nişanını takdim etti.