Kırım Tatarcanın canlandırılması için hukuki mekanizmalar geliştirmeli

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2015 08:36
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2015 08:36
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatarcanın baskıya uğramış bir halkın dili olarak yok olma tehlikesi altında olduğunu ve bundan dolayı dilin canlanması ve devlet, toplumsal hayatın tüm alanlarında kullanılmasına yardımcı olacak tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Kırım Tatar Milli Meclisi, 20 Mart tarihinde yaptığı açıklamada, Kırım Federal Üniversitesi öğretim görevlisi, Kırım Kamu Odası Eğitim ve Bilim, Gençlik ve Spor’dan Sorumlu Komisyon üyesi, tarihçi Doç.Dr. Viktor Harabuga’nın, eğitim kurumlarında Kırım’ın resmi dillerinin zorunlu olarak öğretilmesini öngören “Kırım Cumhuriyeti’nde Resmi ve Diğer Dillerin Kullanımı Hakkında” yasa tasarısını yorumlayarak “Kırım’da milli devletçiliği oluşturma hakkı olan köklü halk veya etnik grubu yok" şeklindeki açıklamasını eleştirdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi'nin Kırım Tatar Dilinde Eğitimden ve Kırım Tatar Dilinin Tüm Alanlarda Kullanılmasından Sorumlu Bölüm Başkanı Emine Avamileva, çok uluslu devletlerde halkların dillerinin kullanımı ve hukuki statüsünün her zaman en önemli siyasi ve hukuki mesele olarak belirlendiğini kaydetti.

Emine Avamileva, “Kırım Tatarca, Kırım’ın köklü halkı olan Kırım Tatarlarının ana dili olmasının yanı sıra Kırım Cumhuriyeti Anayasası ve Rusya’nın mevcut mevzuatına göre yarımadadaki resmi dillerden biri” dedi.

Kırım’da Kırım Tatarca ve Ukraince dahil olmak üzere Rusya Federasyonu’nun 20 Cumhuriyetinde toplam 27 resmi dil olduğunu ifade eden Avamileva, söz konusu dillerin statüsünün Rusya Federasyonu Anayasası’nda, Rusya Federasyonu’na bağlı Cumhuriyetlerin Anayasalarında ve dil hakkında yasalarda belirtildiğini kaydetti.

Kırım yönetiminin, Kırım Tatar dilini resmi dil olarak beyan eden Kırım Anayasası’nın 10. Maddesi dışında Kırım Tatarcanın yeniden canlandırılmasına yönelik diğer hukuki mekanizmaları geliştirilmiyor dile getiren Avamileva, “Kırım Tatarcanın resmi dil olarak statüsünün canlandırılması, eğitim ve dilin kullanıldığı alanlarda özel yasalar kabul edilerek gerçekleştirilmeli. Bunun için Kırım Parlamentosu, “Kırım Cumhuriyeti’nde Resmi ve Diğer Dillerin Kullanımı Hakkında” ve “Eğitim Hakkında” yasasını kabul etmeli” diye belirtti.

Daha önce Kırım Federal Üniversitesi öğretim görevlisi, Kırım Kamu Odası Eğitim ve Bilim, Gençlik ve Spor’dan Sorumlu Komisyon üyesi, tarihçi Doç.Dr. Viktor Harabuga, eğitim kurumlarında Kırım’ın resmi dillerinin zorunlu olarak öğretilmesini öngören “Kırım Cumhuriyeti’nde Resmi ve Diğer Dillerin Kullanımı Hakkında” yasa tasarısının “Kırım gerçeklerine uygun olmadığı” fikrini ifade etti.

Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı Remzi İlyasov tarafından Kırım Parlamentosu’na sunulan yasa tasarısının Tataristan ve Başkurdistan’ın mevzuatını tekrarladığını belirten Viktor Harabuga, Kırım’da “milli devletçiliği oluşturma hakkı olan köklü halk veya etnik grubun olmadığını” ileri sürdü.