Ayyıldız Huri Kaptan/QHA Ankara
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) tarafından 2-9 Aralık tarihleri arasında on ikincisi düzenlenen Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivalinin (BursaFotoFest2022) teması “Kökler” olarak belirlendi.
Festival kapsamında düzenlenen sergide; yönetmenliğini Neşe Sarısoy Karatay’ın yaptığı “Kırımoğlu”, “Bir Halkın Belgeseli” çekimleri sırasında ve sonrasında fotoğraf sanatçısı Berkant Çolak’ın Kırım’da çektiği ve Kırım Tatarlarının sürgünden vatanlarına döndükten sonra Çadırşehirler (Samazahvat) kurarak hayata tutunma mücadelelerini anlatan fotoğrafları sergileniyor.
KIRIM’A DÖNDÜREN HİKAYE
Görüntü Yönetmeni ve fotoğraf sanatçısı Berkant Çolak, 2-9 Aralık 2022 tarihleri arasında Bursa'da on ikincisi düzenlenen festivalde yer alan çalışmalarına ilişkin Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklamalarda bulundu. Çolak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“İlk olarak Zafer Karatay ile belgesel çekimleri için Kırım’a gittim. Oradaki; sürgünden anavatanları Kırım’a dönen Kırım Tatarlarının, küçük bir kulübe yapıp daha sonra o kulübeleri eve çevirip hayata tutunma çabalarını gösteren hikayelere şahit olduk. Beni en çok etkileyen ve söz konusu çalışmalarımın hikayesi de bu oldu…”
Buradaki çalışmalarını “Kırım Tatar Türklerinde Kayıp Zamanlar” adıyla kitaplaştırdığını da belirten Çolak, Cengiz Dağcı’nın 4 ciltlik anılarını yazdığı kitaplarından vatan özlemini alıp fotoğraflarıyla eşleştirdiğini anlattı.
Ayrıca Çolak, Kırım’a ilk olarak Zafer Karatay ile belgesel çekimleri için gittiğini ancak daha sonra burada şahit olduğu hikayeden çok etkilendiği için tekrar fotoğraf çekmek için bizzat gittiğinin altını çizdi.