Kırım Haber Ajansı (QHA), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı olarak Kırım Tatar taburunun kurulması ile ilgili uzmanların fikrini öğrenmeye devam ediyor. Ukraynalı siyaset bilimci Aleksey Golobutskiy, toplumda tartışmalara sebep olan bu konu ile ilgili fikirlerini paylaştı. Aleksey Golobutskiy, “Kırım Tatar taburunun kuruluşu çok doğru ve vaktinde kabul edilen bir karar olurdu. Çünkü böylece toplumumuzun yanı sıra tüm dünyaya, ayrıca saldırgan komşumuza Kırım Tatarları ve Ukrayna yönetiminin, Kırım’ı Ukrayna'ya geri kazandırma yolunda birlik oldukları gösterilmiş olurdu” diye kaydetti. Bununla birlikte meselenin bir başka pratik yönüne de dikkat çeken Golobutskiy, taburun kimin emri altında bulunacağı ve kadrosunun nasıl oluşturulacağına ililşkin hususların belgelerde belirtilmesi gerektiği fikrini paylaştı. Öte yandan Kırım Tatar taburunun, ayrı ulusal-dini bir birlik olarak Ukrayna Milli Muhafız Birliği veya Ukrayna İçişleri Bakanlığı’na formel olarak bağlı olmasının zor bir konu olduğunu ifade eden Golobutskiy, “Taburun, yaklaşık 800 kişiden oluşması öngörülüyor. Bildiğim kadarıyla günümüzde en büyük sembolik birlik en fazla 100 kişiden oluyor ve bu bir bölük kadrosuna denk geliyor. Gösteri amacıyla Çongar’da bulunmasından dolayı bu birlik semboliktir. Bazı verilere göre, bu birliğinin savaş hazırlığı da şüpheli, resmi olarak değerlendirilmedi” açıklamasında bulundu.
Asker sayısının yetersiz olmasından dolayı Ukrayna Dışişleri Bakanı Arsen Avakov’un taburun kurulmasının imkansız olduğundan söz edebilmesi için gerekçesi olduğunu savunan Aleksey Golobutskiy, Ukrayna’nın gönüllü silahlı birlikler ile ilgili resmi konumuna aykırı olmasından dolayı taburun gayri resmi gönüllü tabur olarak da oluşturulamayacağını belirtti.
Girişimin gerçekleştirilmesi için siyasi iradeye ihtiyaç duyulduğu kanaatinde olduğunu söyleyen Golobutskiy, “En uygunu, bu meselenin sadece Ukrayna ordusunun Başkomutanı olarak Ukrayna Cumhurbaşkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi temsilcilerinin ortak kararıyla belirlenmesi. Yani Kırım Tatar Milli Meclisi taburun garantili mevcudunu sağlar ve tüzüğe gerekli eklemeleri teklif edip sunarsa (örneğin, tüzüğe göre günde 5 vakit namaz kılınması için zaman ayrılması başta olmak üzere Müslümanların dini gereksinimleri için gerekli şartların sağlanması), Cumhurbaşkanı da taburun kurulması ile ilgili talimat verirse” dedi.
Kırım Tatar taburuna gerekli kadronun nasıl sağlanabileceği konusunda tavsiyelerini paylaşan uzman Golobutskiy, “Taburun kadrosunu oluştururken Kırım Tatar Milli Meclisi'nin, komisyonlarda gönüllü askerlerin elenebileceği olanağını öngörerek söz konusu birlikteki potansiyel askerlerin sayısının en azından onlarca kişiden daha fazla olacağını garantilemesi gerekiyor. Çünkü tabura alım, genel esaslara göre yapılacak, örneğin sağlık durumuna göre, aksi yönde hareket edildiği takdirde bu Anayasa’ya aykırı olacak. Aynı şekilde taburun hangi alanlarda görev yapacağının da resmi olarak belirtilmesi gerekiyor” diye kaydetti. Aleksey Golobutskiy, “Rusya’nın işgalinden kurtarılması halinde Kırım’a ilk olarak Kırım Tatar askerlerinin girmesi de gerçekten sembolik olacak” diyerek iyimser tahminde bulundu. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin önerdiği Kırım Tatar taburunun kurulmas amacının Ukrayna Milli Muhafızları bünyesinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da doğan ve yaşayan insanlardan bir birlik oluşturmak olduğunu ifade etmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Refat Çubarov, “Tabi ki, bu birlik tek dinli olamaz ya da tek bir milletten oluşamaz. Ancak, askerlerin dini ve milli adetleri göz önünde bulundurularak günlük hayatları ve görevlerinin organizasyonu yapılmalı...” diye kaydetmişti.