Ukrayna Enformasyon Politika Bakanı Yuriy Stets, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin’e başvurarak dünya ülkeleri parlamentolarına 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanımaları için başvuru prosedürünü başlatma önerisinde bulundu.
Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı resmi internet sayfasında yayınlanan başvuru metninde, Kırım Tatar halkının, 1948’de Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Engellenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne (SSECS) uygun olarak tarihi adaleti ve trajik olayların yeniden meydana gelmemesini sağlama hakkı söz konusu olduğu için köklü halkların haklarının sağlanması hususunda kapsamlı ve bu hedefe odaklanmış bir devlet politikasına ihtiyaç duyulduğunun altı çiziliyor.
“Bugünkü siyasi şartlarda Kırım Tatar soykırım gerçeğinin dünya toplumu tarafından kabul edilmesi çok önemli. Kırım’da işgalci yönetimin köklü halka yönelik baskıları vahim boyutlar kazanıyor” diyen Stets, "Kırım Tatar Milli Kurultayı, 2005 yılında, 18 Mayıs 1944 sürgününü ve Kırım Tatarlarının zorla sürgün yerlerinde tutulduğu onlarca yılı Kırım’ın köklü halkının soykırımı olarak kabul etti. Ukrayna Verhovna Radası (Parlamento) da 12 Kasım 2015 tarihinde sürgünü soykırım, Kırım’ın işgali ve köklü halka yönelik baskıyı ise etnosit (etnik temizlik) olarak kabul etti” şeklinde konuştu.
Stets, söz konusu kararın, 2014 yılında parlamento kararıyla Kırım Tatarlarının Ukrayna’nın köklü halkı olarak tanınması kararıyla başlayan Kırım Tatarlarının haklarını sağlamaya yönelik devlet politikasının devamı olduğunu da ifade etti.