“Kırım Tatar medyası ile sistematik olarak çalışıyoruz”

Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı, Kırım Tatar medya kuruluşları ile beraber birçok ortak projeyi hayata geçirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2016 14:32
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Enformasyon Politika Bakanı Danışmanı Emine Ceppar, Enformasyon Politika Bakanlığı’nın sistematik olarak Kırım Tatar medya kuruluşları ile işbirliği yaptığını ve beraber ortak projeler gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Kırım Tatar Gazetecilik Günü nedeniyle açıklama yapan Ceppar, günümüzde Ukrayna devletinin, gazeteciliğin gelişmesi için gereken olumlu koşulları yarattığını belirtti.

“Bu koşullarından birisi, bağımsız medya kuruluşlarının editörlük politikasına ve ekonomik faaliyetlere karışmaması” diyen Ceppar, Kırım’da Rus devleti ile karşı karşıya kalan medya kuruluşları için, Ukrayna’da sansürün olmaması, ifade ve basın özgürlüğünün yüksek düzeyde olması ve devletin enformasyon politikasının toplum adına mühim konulara odaklanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı’nın Kırım Tatar medya kuruluşları ile işbirliği sonucunda Kırım Tatar Milli gazeteciliğinin gelişmesine ilişkin birçok projenin hayata geçirildiğini anlatan Ceppar, QHA ile yapılan ‘Kırım ile ilgili en önemli beş konu’ projesinden ve ATR televizyon kanalı ile çekilen ‘Kırım Ukrayna’dır’ belgeselinden bahsetti.

“Örneğin, ATR, özel mülkiyet olan bir şirket olmasına rağmen devlet tarafından destek görüyor. 2015 yılında Televizyon ve Radyo Ulusal Konseyi, kablolu televizyon sunucularına başvurup ATR kanalının sosyal paketlere dahil edilmesini istedi” diye belirten Ceppar, birçok sunucunun bu başvuruyu kabul ettiğini de ifade etti.

Enformasyon Politika Bakanlığı’nın inisiyatifi üzerinde Ukrayna’nın 2016 yılı devlet bütçesinde Kırım Tatar Milli Meclisi’nin finansmanı için 40 milyon grivnanın öngörüldüğünü hatırlatan Ceppar, bu paraların bir kısmının Kırım Tatar medya kuruluşları için harcanacağını belirtti. Söz konusu paraların nereye ve nasıl harcanacağı konusundaki kararın Enformasyon Politika Bakanlığı tarafından verildiğini söyledi.

“Enformasyon Politika Bakanlığı ayrıca, Astra A4 uydusunun sahibi olan İsveçli SES şirketine ATR televizyon kanalının borçlarını devletin ödemesi hususunda inisiyatif aldı. İki yıldır Enformasyon Politika Bakanlığı’na bağlı Kırım konularından sorumlu Bakan Danışmanı görevi de mevcut. Bu sayede Enformasyon Politika Bakanlığı, Kırım meselesi ile uğraşan ve Kırım Tatar medya kuruluşları ile işbirliği yapan devlet organları ile en etkili çalışmaları gerçekleştiriyor” diye konuştu.

Günümüzde Kırım Tatar medya kuruluşlarının yurtdışından gerçekleştirilmediğini söyleyen Ceppar, Bakanlığı’nın, Kırım ile ilgili iki projeyi gerçekleştirmek için sponsor arayışında olduğunu açıkladı. Projelerden birinin gazete olacağını anlatan Ceppar, ikinci projeyi şimdilik açıklamadı.