Kırım Tatar Liderler Türkiye yönetimi ile hangi konuları ele alıyor?

Kırım Tatar Halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov Türkiye'de.

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2015 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 17.12.2015 17:06
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov Türkiye'de bir dizi görüşmelerde bulunmak için Ankara'ya geldi.

Kırımoğlu ve Çubarov, dün (16 Aralık tarihinde) Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Liderler bugün de Konya'daki Şeb-i Arus törenlerine katılarak burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecekler. 

Kırımoğlu ve Çubarov, dün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmeleri ve Devletin zirvesiyle bugünkü görüşmeleri hakkında QHA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Şeb-i Arus törenleri için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kendisini ve KTMM Başkanı Refat Çubarov'u davet ettiğini kaydeden Kırımoğlu, Türkiye-Rusya arasındaki gerilimin aslında Türkiye'nin stratejik partneri olan Ukrayna ile bu partnerliği geliştirmeye zemin hazırladığını kaydetti. Kırımoğlu, Türkiye Ukrayna arasındaki serbest ticaret bölgesinin oluşturulmasının da gündemlerinde olduğunu ifade ederek, "Aslında Ukrayna Türkiye için stratejik partner sayılır ama pratik olarak da bu partnerliği gerçekleştirmenin tam zamanı" dedi. 

"Ukrayna Türkiye arasında serbest ticaret bölgesi kurulmalı"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile Ukrayna Türkiye arasında serbest ticaret bölgesi kurulursa, Türkiye tarafından Rusya'da kaybedilen pazarın Ukrayna yoluna girmesinin hem Ukrayna hem de Türkiye için iyi olacağını konuştuklarını ve dün de Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bu konuyu görüştüklerini bildiren Kırımoğlu, Ocak ayında Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'un Şubat ayında ise Cumhurbaşkanı Poroşenko'nun Türkiye'ye ziyaretler gerçekleştirmeyi düşündüklerini kaydederek kendisinin de bu ziyaretlere eşlik edeceğini açıkladı. 

Ukrayna'da Türkiye büyükelçiliği ile sıkı ilişkilerin olduğunu ifade eden Kırımoğlu, "Kırım'daki olaylar başladığında Türkiye bizi desteklemişti, aslında her zaman destekliyor. İşgalden sonra da Türkiye'nin pozisyonu bizim için çok uygun. Şimdi o yaşanan olaylardan sonra gelişmelerin nasıl olacağı konusunda fikir alışverişinde bulunma ihtiyacı hasıl oldu" dedi. 

"Kırım Tatarlarının Herson'da kalması onların vatana dönmelerini kolaylaştıracaktır"

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ukrayna ve Kırım'daki son durumu değerlendirdiklerini ifade eden Kırımoğlu, "Ablukayı konuştuk. Sebeplerini ve neler yapıldığını anlattık" dedi.

Kırım Tatarlarının Türkiye tarafından kolayca çözülebilecek problemleri olduğunu dile getiren Kırımoğlu, "Kırım Tatarları mecburi olarak vatanlarını terk ediyorlar. Göç eden insanlarımız bütün Ukrayna'ya dağılıyorlar. Özellikle Ukrayna'nın batı bölgelerine, çünkü orada milliyetçi insanlar var ve Kırım Tatarlarını çok seviyorlar. Biz bu göç eden insanlarımızın Kırım'a yakın bölgelerde, Herson'da kalmalarını istiyoruz. Rusların etkisinin çok olduğu bir yer Herson. Kırım Tatarlarının orada kalmaları Ukrayna'nın varlığını biraz arttıracaktır. Ayrıca vatanlarına dönmeleri de daha kolay olacaktır" diye konuştu. 

"Herson bölgesinde askeri birlik kurmak istiyoruz"

Herson bölgesinde askeri birlik kurmak istediklerini açıklayan Kırımoğlu, Türkiye'den bazı taleplerinin olacağını ifade ederek, "Kırım sınırında, Herson bölgesinde askeri bir birlik kurmak istiyoruz. Bu askeri birlik Ukrayna Savunma Bakanlığı'na bağlı olacak. Ama Ukrayna'nın yeterli imkânları yok. Askerlerin kıtada kalmasına, giyinmesine, silah, eğitim ve tıbbi hizmetler konusunda yeterli imkânları yok. Bu gibi masraflarımız söz konusu. Bazı şeyler isteyeceğiz Türkiye'den" diye konuştu.

Kırım'da öğrenim gören öğrencilerin diplomalarının hiçbir ülkenin tanımadığını bunu da öğrencilerin Kırım'ı terk etmesinde önemli bir sebep olduğunu vurgulayan Kırımoğlu,  "Talebelerin diplomalarını hiçbir ülke tanımıyor. Ayrıca Rusların şovenist programlarına göre de ders almak istemiyorlar. Ukrayna devlet üniversitelerinde kotalar ayırıyor ama bu yeterli değil. Önceki gün Kiev'deki diplomatlarla bu konuyu konuştuk. Biz çocuklarımızı sadece Türkiye'ye değil başka ülkelere de göndermek istediğimizi dile getirdik" ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Halkının milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov bugün Konya'da Seb-i Arus Törenlerine katılacaklar. Burada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecekler. 

Liderler Konya Kırım Tatarları Derneği'ne de ziyarette bulunacaklar.