Kırım Parlamentosu, toprak alma hakkına sahip olanları belirledi

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 07:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 07:57
https://www.qha.com.tr/

Kırım Parlamentosu, “Devlet veya belediye mülkiyetinde olan arazilerin dağıtımı ve toprakla ilgili bazı konulara ilişkin” yasa tasarısını birinci okumada kabul etti. 65 milletvekili tarafından desteklenen yasa tasarısı, ikinci okumada incelenmek üzere tamamlanacak.

Kırım Mülkiyet ve Toprak Bakanı Aleksandr Gordetskiy, ilgili yasa tasarısının, Rusya’da 1 Mart 2015 tarihinde yürürlüğe girecek “Rusya Federasyonu Toprak Kanunu’na Değişiklik Getirilmesine İlişkin” yasasının Kırım Cumhuriyeti’nde daha erken uygulanmaya başlamasını öngördüğünü kaydetti.

Yasa tasarısına göre vatandaş ve şirketlere arazi verme düzeninin basitleştirildiği, özellikle “araziyi seçme zorunluluğunun iptal edildiğini” belirten Gordetskiy, arazilerin şehir planlama belgelerine dayanarak verileceğini anlattı.

Yasa tasarısı, Rusya mevzuatına göre arazi verilmesinde kolaylık sağlanacak vatandaş (3 ve daha fazla çocuğu olan vatandaşlar) kategorisine bedava arazi alma hakkına sahip olan 6 kategorinin daha eklenmesini öngörüyor.

Söz konusu kategorilere, savaş gazileri ve engelliler, siyasi baskılara uğrayanlar, rehabilitasyona tabi olanlar, Çernobil reaktör kazası sonucu engelli olan, yıkılmak üzere olan konutlarda ikamet edenler, oturulur alanı 10 metrekareden daha az olan konuta sahip vatandaşlar dahil edildi.

İlgili vatandaşlar, aşağıdaki şartlara uyulması durumunda toprak alma hakkına sahip olacak:

-          Vatandaşın Kırım Cumhuriyeti’nin ilgili bölgesinde veya şehrinde 5 yıldan fazla ikamet etmiş olması;

-          Vatandaş ve yakınlarının konut inşaatı için uygun arazisinin veya konutun olmaması;

-          Vatandaşa, konut inşaatı için arazi veya konut verilmemiş olması gerekiyor.

Arazileri sıraya göre dağıtılmasını öngören yasa tasarısında, izinsiz yapıları olan vatandaşlara arazi verilmesinin özelliklerinin belirlenmesi teklif edildi. Tasarıya göre, izinsiz yapılara arazi verilmesi için başvurular 1 Mart 2016 tarihine kadar yapılması gerekiyor, bununla birlikte yasa tasarısında sadece 18 Mart 2014 tarihinden önce inşa edilen ve devlet organları tarafından kayda alınan izinsiz yapılardan bahsedildiği belirtildi.

Ayrıca yasa tasarısı köylerde eğitim, sağlık, kültür, tarım, sosyal alanlarda faaliyet gösteren vatandaşlara, daha sonra bedava şekilde mülkiyetine geçirilmek üzere kullanmaları için arazi verilmesini öngörüyor.

Gordetskiy, söz konusu yasa tasarısının birçok devlet organları tarafından onaylandığını, ayrıca Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı tarafından incelendiğini ifade etti.

Yasa tasarısında, işlenip tamamlanması gereken bazı yanlışlıklar ve çelişkili noktaların olduğunu belirten Kırım Parlamento Başkan Yardımcısı Remzi İlyasov, “İnsanların hangi garantileri olduğunu anlamaları için baskıya uğrayan halklara ilişkin konularda tüm maddeler çok net förmüle edilmeli. Özellikle, ilgili maddelerde, “siyasi baskılara uğradığı kabul edilen veya rehabilite olan vatandaşlar” derdim. Böyle daha anlaşır ve belirli kolaylıkları sağlıyor” dedi.

İlyasov, “Ayrıca ikamet etme konusundaki maddeye ilişkin eleştiriler var, yani insan arazi alabilmesi için belirli bir bölgede 5 yıl yaşaması gerekiyor. Oturulur alanının 10 metrekareden fazla olmaması şartına göre arazi verilmesi de birçok anlaşmazlıklara neden oluyor” diye devam etti.

Sonuç olarak Kırım Parlamentosu, ilgili komisyon ve komiteler, yasa tasarısını 2 hafta içinde yeniden gözden geçirmekle ve ikinci okumada Parlamento’ya sunmakla görevlendirdi.

Arazilerin herkese yeteceğini ifade eden Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, “İnsanların (arazi sahipleri) konut inşaatı için yeterli parası olsun. Ben böyle düşünüyorum. Birçok arazi alıyorlar ama inşaat için güçleri olmuyor, ya kredi ya da para yok. Haritaya bakın herkes için yetecek kadar toprak var. Toprak sorunlarının çoğu yapay sorunlar. Bu konuda sorunumuz yok” şeklinde konuştu.