Kırım Müslümanları neden baskılara maruz kalıyor?

Rusya’nın ünlü sosyal antropologu Sokolov, Rusya’nın Kırım Müslümanlarına uyguladığı baskıların sebeplerinden söz etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2016 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2016 17:17
https://www.qha.com.tr/

Rusya’nın ünlü sosyal antropologu, Kafkasya ve Rusya’nın Müslüman dünyası konularında uzman, Free Russia Foundation (ABD) kuruluşunun analiz uzmanı Denis Sokolov, Rusya’da tüm Müslümanların baskı altında olduğunu belirtti.

Ukrayna’nın glavcom.ua sitesine demeç veren Sokolov, “Sizi şaşırtan nedir? Kırım’da Kırım Tatarlarına uygulanan baskılar, Kırım’ın Rusya’ya dahil olmasından kaynaklanıyor. Rusya’da tüm Müslümanlara baskılar uygulanıyor. Tataristan’da, Kuzey Batı Sibirya’da, Çeçenistan’da, Dağıstan’da, Moskova’da. Kırım’ı ‘bağladıktan’ sonra yarımadada da Müslümanlara karşı baskılar başladı. İlk başta medyada Kırım Tatarlarını şeytana benzettiler: onların hem Müslüman, hem de ayrılıkçı olduğunu ve terör saldırıları düzenleyeceğini ileri sürdüler. Rusya’da Hizb-ut Tahrir yasaklandı. Bildiğim kadarıyla, Tataristan’da ve Başkurdistan’da Hizb-ut Tahrir üyelerini tutuklama operasyonu düzenleyenler daha sonra bu amaç ile Kırım’a gitti” dedi.

Müslümanlara karşı yapılan baskıların, Rusya yönetiminin tarzı olduğunu anlatan Sokolov, “Rusya’nın siyasi sistemi oldukça kapalıdır. Korporatif bir iktidar söz konusu. Bu korporasyona giren belli dini adamlar var. Onlar, resmi İslam olarak kabul ediliyor. Ancak cemaat, onlara inanmıyor. Ortodoks Hıristiyanlıkta durum basit: insanlar kiliseye gitmeyip seküler alanda kalıyor. İslam’da ise seküler alan yok. Resmi din adamlarını desteklemiyorsan, otomatik olarak onların düşmanı oluyorsun. Söz konusu resmi dini adamlar seni öyle kabul etmeye başlıyor. Resmi din adamları son yıllarda otoriteyi kaybettiğinden dolayı, kendi çıkarlarını korumak için kolluk kuvvetlerini kullanıyor” diye belirtti.

Resmi din damlarının İslam hakkında yeterli bilgilere sahip olmadığını ifade eden Sokolov, “Onlar bir zamanlar Buhara medresesinden mezun oldu ve çok az yerde eğitim gördü. Bu SSCB toprakları. 1990’lı ve 2000’li yıllarda İslam’a yeniden gelen gençler ise Suudi Arabistan’da, Mısır’da, Suriye’de okudu, kaliteli eğitim gördü, Arapçayı biliyor, Kuran’ı okuyor. Yaşlı Müslümanlar, Kuran’ın orijinalini okuyamıyor. Ondan sonra, otoritesi olmayan resmi din adamları ile ‘farklı düşünen’ Müslümanlar arasında karşı konum meydana geliyor. ‘Farklı düşünen’ Müslümanlar çok şey biliyor ve onlar ile tartışmak imkansız. Resmi din adamları, diğerlerini engellemek ve onları, başka insanları etkileme imkanlarından mahrum bırakmak istiyor. Bunu yapmak için tek yöntem, idari cezalar ve güç kullanımı” diye konuştu.

Sokolov, “Ondan sonra mantık işi: Kırım Rusya’ya ‘bağlandı’ ve Kırım Müslümanları, Rus kolluk kuvvetlerinden tam servis paketini aldı” diye bildirdi.