Kırım millî davasının önemli isimlerinden İsmail Otar'ın vefatının 18. yılı

Kırım millî davasının muhaceretteki önemli isimlerinden olan İsmail Otar, vefatının sene-i devriyesinde anılmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2024 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2024 12:51
https://www.qha.com.tr/

Kırım millî davasının muhaceretteki önemli isimlerinden biri olan İsmail Otar, vefatının 18. yılı münasebetiyle Türk dünyası sevdalıları tarafından anılmaya devam ediyor.

OTAR'IN AİLESİ, ÇARLIK RUSYASI'NIN RUSLAŞTIRMA POLİTİKALARINDAN KORUNMAK İÇİN ÇABALADI

İsmail Otar’ın dedesi, Bahçesaray sakinlerindendi. Dedesi, Çarlık hükûmetinin 1870’lerde başlatmış olduğu “Ruslaştırmaya yönelik” olan eğitim reformu hareketi nedeniyle 1892 yılında Türkiye’ye göç etti ve Bursa’ya yerleşti. Otar, Kırımlı Hafız Ali ve Emine Otar çiftinin çocuğu olarak 1 Ekim 1911 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi.

Otar, muhasebe alanında uzmanlaşmasına rağmen içindeki tarih ve edebiyat sevgisini kaybetmedi. Emel ve Kırım dergilerinde birçok makalesi yayımlanan Otar, aynı zamanda Kırım Tatar dil bilimci, şair ve yazar Bekir Sıtkı Çobanzade hakkında bir eser yazdı. Otar; Osman Akçokralı’nın Kırım Tatar Damgaları İsimli Kitabı Vesilesile, Kırımlı Türk Şair ve Bilgini Bekir Sıdkı Çobanzade, Cafer Seydahmet Kırımer’in Günlüğü, Çarlık Hakimiyetin’de Kırım Faciası, Tevarih-i Tatar Han ve Dağıstan, Moskov ve Deşt-i Kıpçak Ülkelerinindir, Risale-i Felekiyye Kitab’us Siyakat Hakkında, Muhasebede Siyakat Rakamları isimli kitaplarıyla da Türk dünyasında ses getirdi.  

KIRIM DAVASINA HAYATININ 75 YILINI ADADI

1930 yılında Kırım Halk Cumhuriyeti'nde (1917-1918) savaş ve dışişleri bakanlığı yapmış olan Kırım Tatar siyasi lideri ve aktivist Cafer Seydahmet Kırımer’in izinden giden Otar, Kırımer'i siyasi mürşidi olarak kabul etti. Kırım millî kurtuluş hareketinin önemli şahsiyetlerinden biri olan Otar, Kırımer’den etkilenerek; çalışma disiplini, toplum önderliği gibi konularda görgü ve uygulamaya dayalı geniş bir bakış açısı kazandı. 1930-1940 yılları arasında Romanya'da yayınlanan ve bir Kırım Tatar dergisi olan  Emel dergisinin Türkiye temsilcisi oldu. Ayrıca 1986'da Emel Vakfı'nın kurucuları arasında yer alarak iki yıl başkanlığını yaptı. 

Otar ilerlemiş yaşına rağmen, Türk dünyası için eser vermeye  ve Kırım davasına sahip çıkmaya devam etti. Kırım davasının önemli isimlerinden olan Otar, 30 Ekim 2005 yılında 94 yaşındayken hayata veda etti.  

Kırım millî davasının muhaceretteki önemli isimlerinden olan İsmail Otar, vefatının sene-i devriyesinde anılmaya devam ediyor pic.twitter.com/oqFVhhqbTk

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 30, 2024