"Kırım'ın statüsüyle ilgili uzun bir anlaşmazlık süreci bizi bekliyor"

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker, ülkesinin Kırım'ın yasa dışı işgalini tanımadığını bir kere daha teyit etti.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2017 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2017 17:29
https://www.qha.com.tr/

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker, ABD’nin Kırım’ın yasa dışı Rus işgalini tanımadığını ve gelecekte Kırım'ın statüsünü belirleme konusunda Rusya ile uzun süren bir anlaşmazlık sürecinin ülkesini beklediğini dile getirdi.

“Eho Moskvı” radyosuna konuşan Volker, “Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanımıyoruz. Ne mutlu ki Kırım’da, Donbas’ta olduğu gibi aktif askeri çatışma yok. Bu yüzden çatışmaların devam ettiği yerlerdeki sorunları çözme konusuna odaklanmalıyız. Minsk Anlaşmaları bize bunun için gereken olanakları sağlıyor, sadece anlaşmaların maddelerine uyulduğunu görmemiz gerekiyor, şimdilik bunu gözlemlemiyoruz. Kırım konusunda bana göre, statüyle ilgili uzun bir anlaşmazlık süreci bizi bekliyor.” diye kaydetti.

Rusya'nın Donbas’taki askeri güçlerini geri çekmesi, fakat Kırım’ı Ukrayna’ya geri vermemesi durumunda yaptırımların devam edip etmeyeceği sorusunu cevaplayan Volker, “Avrupa’nın ve ABD’nin uyguladığı yaptırımlar farklı kategorilere bölünüyor. Kırım’ın işgali için uygulanan yaptırımlar var. Daha sonra Donbas’taki işgal için uygulanmaya başlayan yaptırımlar var. Magnitskiy Yasası çerçevesinde uygulananlar var. Ayrıca Rusya, ABD’deki seçimlere müdahale ettiği için uygulanan yaptırımlar var. Bunlar hep farklı yaptırım grupları.” diye kaydetti.

163495

Bilindiği gibi Rusya, 18 Mart 2014'de Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrini işgal etmişti. Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesi ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan olaylardan sonra Avrupa Birliği, ABD ve bazı ülkeler Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar kararını ilk olarak 2014 yılında almıştı. Uzatılan ekonomik yaptırımlar uyarınca AB üyesi 28 ülke, Rusya'ya silah satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya'nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Ayrıca Rus kamu bankaları Avrupa'da finans sektöründen dışlanıyor. 

Özellikle ticaret ve yatırımlara yönelik kısıtlamaları içeren yaptırımlar, her 6 ayda bir uzatılıyor.  AB'nin mal varlığı dondurma ve seyahat yasağından oluşan ilave yaptırımları da pek çok Rus ve ayrılıkçı üst düzey görevliyi kapsıyor.