Kırım’ın ablukası, Kırım Tatarlarına uygulanan baskılardan kaynaklanıyor

Fiona Fraser, işgalci Rus yönetiminin, uluslar arası gözlemcilere Kırım’a giriş yasağı uygulamaya devam ettiğini hatırlattı.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2015 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2015 15:22
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletlerin Ukrayna’da insan hakları gözlem misyonu Başkanı Fiona Fraser, işgal edilen Kırım’ın ablukasının, Rus yönetiminin Kırım Tatarlarına uyguladığı baskılardan kaynaklandığını açıkladı.

Ukrayna’nın bir haber sitesinin muhabirine konuşan Fraser,  Kırım’ın ablukasını, yarımadada insan hakları ile ilgili durumun etkilediğini belirtti.

Bu konuda iki meseleden bahseden Fraser, “Birincisi, Ukrayna’nın işgal edilen topraklar söz konusu. Gözlemcilerimiz, ablukanın, belli siyasi güçler ile bağlantısı olan aktivistler tarafından yapıldığını tespit etti. Bu aktivistler, bazı durumlarda Kırım’dan Ukrayna’ya insanların geçmesini önlemeye çalıştı. Burada hareket özgürlüğünün ihlali söz konusu. İkincisi, yarımadada yaşamdan bahsetmek lazım. Abluka, Kırım’a ürünlerinin sevkiyatını etkiledi. Bunun sonucunda fiyatlar arttı. Bundan en çok zarar gören, fakirler oldu. Ancak burada asıl sorunun Rusya'nın baskılarından kaynaklandığı görülmekte” dedi.

Ukrayna’nın anakarasından Kırım’a elektrik veren hattın direklerinin patlamasından da bahseden Fraser, elektriğin kesilmesinin, tüm Kırımlıları etkilediğini, bununla birlikte Rusya'nın elektrik dağıtımında askeri tesislere öncelik vererek durumu daha da vahim hale getirdiğini belirtti.

Kırım’ın sivil ablukasının ve elektrik direklerinin bozulmasının, Rusya yetkililerin Kırım Tatarlarına uyguladığı baskılardan kaynaklandığını bir kere daha kaydeden Fraser, BM gözlemcilerin işgal edilen Kırım’a Rusya yüzünden giremediğini bildirdi. Bundan dolayı gözlemcilerin, yarımadadaki gelişmeleri uzaktan izlemek zorunda kaldığı ifade edildi.

Fraser, “Ama biz yine de, oradan çıkan insanlar ile görüşmeye, yarımadaya çok yakın bulunmaya çalışıyoruz. Örneğin, geçen ay biz, Kırım’ın ablukasını iki kere inceledik. Yani mümkün olduğu kadar aktif olmaya çalışıyoruz” diye belirtti.