Çarlık Rusyası'nın 21 Mayıs 1864 tarihinde Çerkesleri, kanlı bir sürgüne ve soykırıma tabi tutmasının üzerinden tam 160 yıl geçti.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, 21 Mayıs 2024 tarihinde resmî internet sayfası aracılığıyla bir basın bildirisi yayımladı.
"ÇERKES HALKI ONURLU MÜCADELESİNDEN ASLA VAZGEÇMEDİ"
Dernek tarafından paylaşılan mesajda sürgün şehitleri anılırken, şu ifadelere yer verildi:
"Uzun süren kanlı savaşlardan sonra 1783 yılında Kırım Hanlığı’nın Rusya İmparatorluğu tarafından yok edilmesi Çerkeslerin de yaşadığı felâketlerin başlangıcı oldu. Bu tarihten itibaren on yıllarca süren Çerkeslerin kahramanlıklarla dolu bir mücadele sürecinden sonra öz vatanlarında Rusya tarafından Çerkessizleştirilme süreci başlatıldı.
Tarihimizde 'Büyük Çerkes Sürgünü' olarak bilinen 21 Mayıs 1864 tarihindeki büyük faciadan daha önce başlayan göçler olduysa da 1864’ten sonra yaklaşık 1,5 milyon insan sürgüne tabi tutuldu ve bu nüfusun neredeyse üçte biri hayatını bu süreç zarfında kaybetti.
Rusya’nın Çerkes halkına uyguladığı bu sürgünler, katliamlar, soykırımlar Çerkes halkının varlığını yok etmeye, tarihten ve vatanlarından izlerini silmeye yönelik olsa da Çerkes halkı kimliğini de koruyarak bugüne kadar vatanlarından ve onurlu mücadelesinden asla vazgeçmedi.
Vatanlarımızı işgal eden, aynı saldırgan, sömürgeci, asimilasyoncu devletin karşısında bu halkların yaşama, varolma mücadelelerinin büyüyerek, kuvvetlenerek devam etmesi ise en büyük arzumuzdur.
Biribirine çok benzeyen ortak tarihi ve ortak acıları yaşadığımız Çerkes Halkının Büyük Sürgünü’nün 160.yıl dönümünde sürgün kurbanlarının ve vatan mücadelesinde hayatlarını kaybeden şehitlerin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, Allah’tan rahmet diliyoruz.