Kırım’da çalışan bir şirket daha ABD’nin yaptırım listesinde

ABD Maliye Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Tavrida yolunun inşa eden şirketin de yeni yaptırım listesinde olduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2018 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2018 14:56
https://www.qha.com.tr/

Rusya Federasyonu’nun işgali altındaki Kırım’da yasa dışı olarak tesis inşa eden VAD ve Technopromexport şirketleri ve şirket yöneticileri, ABD’nin yeni yaptırım listesine dahil edildi.    ABD Maliye Bakanlığı’nın sitesinde yapılan konuyla ilgili açıklamada, “VAD şirketinin en büyük devlet sözleşmesi Tavrida karayolunun inşaatı ile ilgili. VAD ve sözde Kırım Cumhuriyeti, tahmini maliyetinin yaklaşık 2,92 milyon dolar olan karayolu inşaatı için sözleşme imzalandı. VAD şirketi Ukrayna toprağı Kırım’da faaliyet gösterdiği için dahil edildi (yaptırım listesine)” diye kaydedildi.   Ayrıca yaptırım listesine VAD şirketinin eş kurucuları, şirketin Genel Müdürü Valeriy Abramov ve Yardımcısı Viktor Perevalov da dahil edildi.   Hatırlanacağı üzere ABD yönetimi, 26 Ocak tarihinde, Rusya'nın Kırım'ı işgalini destekledikleri gerekçesiyle 21 kişi ve 9 kurumu daha yaptırım listesine eklediğini duyurdu. 

165177

Yaptırım listesine alınan kişiler arasında üst düzey iki Rus yetkili; Rusya Enerji Bakanlığından Bakan Yardımcısı Andrey Çerezov ve Operasyonel Kontrol ve Yönetim Departmanı Başkanı Yevgeniy Grabçak da yer aldı. Adı geçen yetkililerin işgal altındaki Kırım'a yasa dışı olarak sevk edilen Siemens gaz türbinleri olayı nedeniyle listeye dahil edildikleri açıklandı. PJSC Power Machines ve Technopromexport LLC adlı şirketlere türbinler dolayısıyla yaptırım uygulanırken Siemens'e yönelik herhangi bir yaptırım kararı alınmadı. Yaptırım listesindeki şahıslardan 11'ini ayrılıkçı sözde "Lugansk Halk Cumhuriyeti" ile "Donetsk Halk Cumhuriyeti" adlı terör örgütlerinin yetkilileri oluşturdu.   Rusya, işgal ettiği Kırım’da Kerç boğazında yasa dışı olarak inşa ettiği köprüden yarımadadaki Sivastopol şehrine kadar uzanacağı iddiasıyla Tavrida isimli karayolunun inşasına başladı. Tavrida karayolunun maliyetinin başlangıçta 43 milyar ruble (716 milyon dolar) olacağı tahmin edilmişti. Fakat önce projenin maliyeti 85 milyar rubleye (1,4 milyar dolar), ardından ise 139 milyar rubleye (2,3 milyar dolar) kadar yükseldi. Kremlin’in kontrolü altındaki işgalci yönetim, karayolunu 2018 yılında hizmete açmayı planlamıştı, fakat bu tarihi 2 yıl daha uzattı.