Kırgızistan BM Genel Kurulunda İklim Güven Fonu'nun kurulmasını önerdi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda İklim Güven Fonu kurulması çağrısında bulundu. Kırgızistan'ın ulusal politikalarında iklim konusuna özel önem verdiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 15:31
https://www.qha.com.tr/

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 79'uncu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında İklim Güven Fonu kurulması çağrısında bulundu. Caparov önerisini “Kırgızistan, BM Genel Sekreteri'nin uluslararası mali mimaride reform yapılması ve gelişmekte olan ülkelerin borç yükünün azaltılması gerektiği yönündeki tutumunu desteklemektedir. Ayrıca, dış borcun iklim ve sürdürülebilir kalkınma projeleriyle değiştirilmesi için bir mekanizma öneriyoruz ve dağlık bölgelerdeki çevre projelerini finanse edecek İklim Güven Fonu'nun oluşturulması üzerinde çalışıyoruz.” cümleleriyle dile getirdi.

Ayrıca Kırgızistan'ın ulusal politika uygulamalarında iklim konularına özel önem verdiğini belirten Caparov, Kırgızistan için 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma hedefi belirlediklerini kaydetti. Kırgızistan'ın yenilenebilir enerjiyi ekonominin çeşitli sektörlerine entegre etmek, elektrikli ulaşım altyapısını, sürdürülebilir tarımı ve ekoturizmi geliştirmek için geniş fırsatlara sahip olduğunu vurguladı. 

BM GENEL SEKRETERİ VE CUMHURBAŞKANI CAPAROV GÖRÜŞMÜŞTÜ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 79'uncu BM Genel Kurulunun düzenlendiği New York'ta bir araya gelmişti. Guterres, Caparov ile gerçekleştirdiği görüşmede Kırgızistan'ın Türkistan coğrafyasında dağ girişimlerinin ilerletilmesi açısından önemli bir konuma  ve "Yenilenebilir enerji ve iklim projelerinde liderlik etmek için önemli bir potansiyeli"ne sahip olduğunu vurgulamıştı. Caparov, BM'yi 2027 yılında yapılması planlanan "Bişkek+25" isimli ikinci küresel dağ zirvesi hazırlıklarına katılmaya davet etmişti. Ayrıca dağlık bölgelerde sürdürülebilir kalkınma çabalarının koordine edilmesi üzerine "BM-Dağlar" adlı bir uluslararası platform oluşturulması önerisinde bulunmuştu.