KEİPA Dönem Başkanlığı Türkiye'ye devredildi

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 60. Genel Oturumunun kapanış konuşmasında TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kırım’ın yasa dışı ilhakını bir kez daha tanımadıklarını ve Ukrayna-Rusya Savaşı’nın diplomatik yolla çözülmesi gerektiğini yineledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2022 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2022 11:08
https://www.qha.com.tr/

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi’nin (KEİPA) 60. Genel Oturumu Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleşti. İki gün süren KEİPA’nın 60. Genel Oturumu dün sonlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop kapanış konuşmasında KEİPA’da yer alan ülkelerin faaliyetlerine değindi. KEİPA’da Arnavutluk, Moldova, Romanya, Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Sırbistan ve Bulgaristan’dan 12 milletvekili yer alıyor.

“KEİPA İSTENİLEN DÜZEYE ULAŞAMADI”

Meclis Başkanı Şentop, KEİPA’nın istenilen düzeye ulaşmadığını vurgulayarak, “Her şeyden evvel bir barış projesi olarak hayata geçirdiğimiz bu örgüt, geçen 30 yıla rağmen bölgesel barışa katkı sağlamakta ciddi bir mesafe alamadı” yorumunu yaptı. Buna bağlı olarak coğrafyadaki gelişmelerin ilişkileri etkilediğinin altını çizen Şentop, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına da değindi. Şentop şu ifadeleri kullandı:

“Küresel boyuttaki terörizm, aşırıcılık, göç, ekonomik çalkantılar gibi meseleler bütün ülkeleri ilgilendiren hususlar. Artık çok daha net bir şekilde görüyoruz ki bugün dünya çok daha zor bir dönemden geçiyor ve bu zor dönem hem küresel hem de bölgesel düzeyde önemli bir dönüşüm gereksinimini beraberinde getiriyor. Etrafımızdaki gelişmeleri kapsamlı bir bakış açısıyla değerlendirmek, rasyonel ve kalıcı çözümler üretmek elzemdir. Kısacası kritik bir dönemdeyiz. Böyle dönemlerde, zamanında alınan veya alınmayan bir karar veya tereddütle yaşanan gecikmeler halklarımızın, devletlerimizin ve hatta dünyamızın geleceği üzerinde önemli kırılmalara neden olabilir. Onun için güçlü bir iradeye, kararlı bir duruşa ve net bir ifade tarzına büyük ihtiyaç duyulan bir zaman dilimindeyiz”

“BARIŞÇIL POLİTİKA İZLEYEN TÜRKİYE TÜM DÜNYADA TAKDİRLE KARŞILANIYOR”

Türkiye’nin bu tür krizlerde barışçıl bir politika izlediğini kaydeden Şentop, “Türkiye olarak her meselede hak ve haklının yanında duruyoruz; ‘doğruya doğru, yanlışa yanlış’ diyor, sözümüzü net söylüyoruz. Müzakereden, barıştan ve istikrardan yana tavrımızı koyuyoruz” ifadelerine yer verdi. Ukrayna-Rusya Savaşı’na değinen Şentop, bölgede barışın sağlanması için Türkiye’nin diplomatik çabalar güttüğünü vurgulayarak, “Rusya ve Ukrayna arasında köprülerin yıkıldığı, çatışmaların yaşandığı zaman diliminde dahi müzakerelerin devamından yana bir tavır sergiledik. Bu nedenle Türkiye’nin, sorunun barış yoluyla çözümü için savaşın başından itibaren gösterdiği gayret, tüm dünya tarafından da olduğu gibi taraflarca da saygı ve takdirle karşılanmaktadır” dedi.

“KIRIM’IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMIYORUZ”

Ayrıca Rus işgali altındaki Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadıklarını vurgulayan Şentop şunları aktardı:

“Bu bağlamda Rusya tarafından Kırım başta olmak üzere ilhak edilen toprakları tanımadığımızı her platformda dile getirdik. Bu ilkeli duruşumuzu sadece Ukrayna için değil, Moldova ve Gürcistan başta olmak üzere tüm ülkeler için sürdürüyoruz. Bu anlayışla, savaşın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü temelinde kalıcı ve adil bir barışla daha fazla can kaybı yaşanmadan bir an önce sonlanmasını arzu ediyoruz. Dokuz ayı aşkın devam eden bu savaşın kazananının olmayacağını, bilakis kaybedenin halklar olacağını artık herkesin çok açık bir şekilde görmesi gerekiyor. Savaşlar sahada ve süngüyle yapılır ama masada ve kalemle sonlandırılır. Artık masaya dönmenin, kalemi ele almanın vakti gelmiştir.”

TBMM BAŞKANI ŞENTOP GÖÇ KONUSUNA DEĞİNDİ

Göç konusunda ülkelerin gerekli ve yeterli çabayı göstermesi gerektiğini kaydeden Şentop, “Çağrılarımız çoğu zaman duymazdan gelindi. Şimdi ise Ukrayna’da yaşananlarla bölge ülkeleri bu sorunla yüzleşmek zorunda kaldı. Biz yine çağrımızı yineliyoruz; insana sadece insan olduğu için değer verilmelidir” dedi.

KEİPA DÖNEM BAŞKANLIĞI TÜRKİYE’YE DEVREDİLDİ

Kapanış konuşmasının gündeminde Türkiye’nin KEİPA Dönem Başkanlığının devredildiği yer aldı.

Şentop, konuşmasının ardından KEİPA Başkanı ve Sırbistan Ulusal Meclisi Başkanı Vladimir Orliç’e KEİPA onur madalyasını takdim etti. Şentop’a teşekkür eden Orliç, Türkiye’nin iyi bir dönem başkanlığı yapacağından emin olduğunu ifade etti.