Kazakistan, BM'de parlak bir gelecek için iş birliğini vurguladı

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, BM Genel Kurulu öncesinde Geleceğin Zirvesi'nde yaptığı konuşmada BM reformuna ve gelecek için iş birliği kurmanın önemine değindi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 15:24
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, 22-23 Eylül tarihlerinde 79'uncu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde gerçekleşen Geleceğin Zirvesi'nde konuşma gerçekleştirdi. Nurtleu, konuşmasında Kazakistan'ın "Tüm insanlığa parlak bir gelecek sağlamak üzere, BM üye devletleriyle ve kurumlarıyla güçlerini birleştirmek" için bu toplantıda bulunduğunu vurguladı.

"DÜNYANIN DİPLOMASİ VE DİYALOĞA İHTİYACI VAR"

İklim krizlerinin ve nükleer tehditlerin bulunduğu modern küresel sorunların ele alınması için BM reformuna gidilmesi gerektiğini belirten Nurtleu, gelişmekte olan ülkelerin de uluslararası kurumlarda ve özellikle de BM Güvenlik Konseyinde söz hakkına sahip olması gerektiğini vurguladı. Nurtleu şöyle konuştu:

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in de ifade ettiği gibi, Orta Güçler'in ve gelişmekte olan dünyanın seslerinin Güvenlik Konseyi'nde daha güçlü ve net bir şekilde duyulması gerekmektedir. Jeopolitik kargaşa ve ekonomik belirsizlik dönemlerinde dünyanın diplomasi ve diyaloğa ihtiyacı var.

Ayrıca Kazakistan'ın, zirve sırasında kabul edilen; iklim değişikliği, güvenlik riskleri ve teknolojik değişmeler gibi varoluşsal tehditlerin ele alınacağı Gelecek Paktı, Yeni Dijital Sözleşme ve Gelecek Nesiller Deklarasyonu gibi anlaşmaları da desteklediğini kaydetti. 

GELECEK PAKTI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul başlangıcının hemen öncesinde  BM Geleceğin Zirvesi gerçekleştirildi. Zirveye devlet ve hükûmet başkanları katılım sağladı. Zirvenin sonunda ise ortaya sunulan Gelecek Paktı Anlaşması, 143 ülkenin evet oyuyla kabul edildi. Anlaşmanın "sürdürülebilir kalkınma ve kalkınma finansmanı, uluslararası barış ve güvenlik, bilim, teknoloji ve dijital iş birliği, gençler ve gelecek nesiller ile küresel yönetişimin dönüştürülmesi" konularını kapsadığı açıklandı.