İsveç'te bir ilk: PKK için para toplayan kişi yargılanacak

İsveç hükumeti ilk kez bölücü terör örgütü PKK/KCK'ya maddi boyutta destek veren bir kişiyi yargılayacak.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2023 21:52
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2023 21:52
https://www.qha.com.tr/

Türkiye tarafından NATO üyeliği askıya alınan İsveç hükumeti yeni yasal düzenlemeye gidiyor. 29 Haziran 2022'de Türkiye başkanlığında Finlandiya ile Üçlü Muhtıra imzalayan İsveç, terör örgütü faaliyetlerine destek vermeyeceğine yönelik taahhütte bulunmuştu. Ancak sözünde durmayan İsveç büyük tepki toplamıştı. 

TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK VEREN BİR KİŞİ YARGILANACAK

İsveç hükumeti, Türkiye'nin sınır güvenliğini tehdit eden bölücü terör örgütü PKK/YPG için harç toplayan bir kişinin yargılanacağını duyurdu. İsveç Devlet Radyosu Sveriges Radyosu'nda (SR) yer alan haberde, hükumetin bu kararı ilk kez aldığı belirtildi. SR'ye açıklama yapan Savcı Hans Ihrman, "PKK, İsveç'te şantaj yoluyla para toplamakla suçlanıyor. Uzun süredir organize biçimde yürütülen daha kapsamlı faaliyetlerin bir parçası. Araştırıldıkça soruşturma derinleşiyor" açıklamasını yaptı. 

Ihrman terör destekçisi için davanın birkaç haftaya açılacağını vurgulayarak, "PKK'ya para sağlamak için şantajın, diğer ülkelerde olduğu gibi İsveç'te de yerleşik bir yöntem olduğuna dair kanıtlar ele geçirdik. İsveç'te terör örgütü olarak kabul edilen PKK için para toplamaya çalıştığından şüphelenilen şahıs hakkında birkaç hafta içinde dava açılacak" dedi.

Söz konusu durumun ciddi bir suç olduğunu dile getiren Ihrman, "Bu davadaki terörü finanse etme girişimi ciddi bir suç olarak görülmelidir çünkü paranın terör saldırılarına gitme riski vardı. PKK, yalnızca 2022'de dünya çapında 54 şiddet eylemiyle ilişkilendirildi. Bu saldırılarda öldürülen çok sayıda sivil var" vurgusu yaptı. 

TERÖR FAALİYETLERİ VE EKONOMİK DESTEK İÇİN YENİ YASA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

İsveç, NATO üyesi olmak için Türkiye Cumhuryetinden destek almak zorunda. İsveç hükumeti tarafından yapılan açıklamada 1 Haziran 2021 tarihinde teröristlere destek veren ve faaliyet yürüten terör mensuplarının cezai işlemleri için yeni yasa yürürlüğe koyulacak.