İsveç, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını yasaklayan kararı iptal etti!

İsveç Yüksek Mahkemesi, İsveç polisinin aldığı "Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını yasaklayan" kararı iptal etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2023 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2023 18:54
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin NATO onayını almak için ter döken İsveç yine şaşırtmadı. İsveç Yüksek Mahkemesi, İslam aleminin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını yasaklayan kararın iptalini kabul etti. Türkiye'nin kırmızı ışığına takılan İsveç'in NATO üyeliği konusu, 11-12 Temmuz'da Vilnius Zirvesi'ne kadar gündemdeki yerini koruyacak. 

KUR'AN-I KERİM'İN YAKILMASINI YASAKLAYAN KARAR NEYDİ?

İsveç'te 2023 yılının şubat ayında Irak asıllı Salwan Momika isimli bir vatandaş, Irak'ın Stockholm Büyükelçiliğinde, Afrika kökenli Chris Makoundout isimli vatandaş ise Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmak istemiş, polis güvenlik gerekçesiyle bu provokasyonlara izin vermemişti. Momika ve Makoundout, polisin kararını mahkemeye taşımıştı. İsveç İdare Mahkemesi, polisin kararını iptal ederek konuyu İsveç Yüksek Mahkemesine taşımıştı.

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Finlandiya ve İsveç, NATO üyesi olmak için adım atmıştı. 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken iki ülke, Türkiye'nin onayına takıldı. Her iki ülke de bölücü terör örgütü PKK/YPG faaliyetlerinin yürütülmemesi için 29 Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra imzalamıştı. Türkiye'nin talebi üzerine terör örgütüne taviz verilmemesine yönelik verilen taahhüdü İsveç yerine getirmedi.

Finlandiya, 2023 yılının başında NATO üyesi ülke olmaya hak kazanırken, İsveç'te yürütülen terör faaliyetlerine sessiz kalan hükumet, Macaristan ve Türkiye'den onay alamadı. İsveç hükumeti tarafından NATO üyesi olmak için 3 Mayıs'ta faaliyet yürüten teröristlere 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi için yeni bir yasanın onaylandığı ve bunun 1 Haziran'da yürürlüğe gireceği belirtilmişti. 

1 HAZİRAN TERÖRLE MÜCADELE YASASI NEDİR?

İsveç Parlamentosunda beklenen terörle mücadele yasası, 1 Haziran 2023'te yürürlüğe girdi. İsveç'in Aralık 2022'de askıya alınan NATO üyeliği bu süreçten sonra nasıl ilerleyecek merak konusu oldu.

3 Mayıs'ta yasanın onaylandığını belirten İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström"PKK'nın topraklarımızdaki faaliyetleri çok geniş. Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini finanse etmek için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca uyuşturucu satışı ve İsveç toplumuna zarar veren çeşitli yollarla para toplamak için topraklarımızı üs olarak kullanıyor. Başka bir ülkede terör için kullanmaları, bizim bu faaliyetleri daha az ciddiye almamızı gerektirmez" ifadelerini kullanarak itiraf niteliğinde açıklamalarda bulunmuştu.