İsveç, Finlandiya ve Türkiye görüşmeleri ertelendi

İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında yapılması planlanan üçlü görüşme ileri bir tarihe ertelendi.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2023 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2023 13:53
https://www.qha.com.tr/

İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında şubat ayında yapılması planlanan üçlü görüşme ileri bir tarihe ertelendi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, "Türkiye ile tekrar işleyen bir diyaloğa dönmek istiyoruz. Bu süreci sakinleştirmek istiyoruz" dedi.

NATO üyesi olmaya hazırlanan İsveç ve Finlandiya'nın haziran ayında Türkiye ile imzaladığı mutabakat doğrultusunda bölücü terör örgütü PKK/YPG, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve yandaşlarına destek vermemek üzere taahhütte bulunmuştu. Ancak sözünü tutmayan İsveç ve Finlandiya, iadesi istenen teröristleri vermezken İsveç'te skandal olaylara imza atıldı.

İsveç'in başkenti Stokholm'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketini iple sallandıran Türk bayrağını çiğneyen ve Kur'an-ı Kerim yakan teröristlere hükumetin müdahale etmemesi büyük tepkilere neden oldu. 

"İSVEÇ OLMADAN DA NATO'YA GİREBİLİRİZ"

Söz konusu olayların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO üyesi Türkiye'nin İsveç'e destek vermeyeceğini bildirmişti. Etekleri tutuşan Finlandiya hükumetinden dün açıklama geldi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "İsveç olmadan da NATO'ya girebiliriz" ifadelerini kullandı. 

ÜÇLÜ GÖRÜŞME İLERİ TARİHE ERTELENDİ

Habertürk'ün haberine göre Türkiye'nin talebiyle İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında şubat ayında yapılması planlanan üçlü görüşmenin tarihi ertelendi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO'ya katılımının önemini vurgulayarak, provokatörlerin NATO üyeliğini engellemeye çalıştığını ileri sürdü. Başbakan Kristersson, "Başka hiçbir ulusal güvenlik sorunu, Finlandiya ile birlikte hızla NATO üyesi olmamızdan daha önemli değildir" dedi.

TÜRKİYE İLE TEKRAR İŞLEYEN DİYALOĞA DÖNMEK İSTİYORUZ

İsveç'in İkinci Dünya Savaşından sonra ciddi anlamda güvenlik sorunu yaşadığını kaydederek, "İsveç'in NATO'ya katılmasının ne kadar ciddi olduğunu bazıları anlamıyor. Provokatörler, İsveç'in üyeliğini engellemeye çalışıyor. Türkiye ile tekrar işleyen bir diyaloğa dönmek istiyoruz. Türkiye, kendi kararlarını kendi verir, buna saygı duymak zorundayız, bu süreci sakinleştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına değinen Kristersson, "Erdoğan'ın açıklamasına yorum yapmayacağım. Bunu kimsenin, 'Erdoğan kapıyı kapattı' şeklinde yorumladığını sanmıyorum" şeklinde konuştu.