İstanbul’daki Ukraynalılar, Bağımsızlık Günü’nde Rusya'yı protesto etti

Ukrayna Kültür Derneğinin Ukrayna Bağımsızlık Günü’nde İstanbul’da düzenlediği mitingte Ukrayna’da savaşın devam ettiği hatırlatılarak binlerce Ukrayna vatandaşının Rus esaretinde korkunç şartlarda alıkonulduğuna dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2024 22:16
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2024 22:16
https://www.qha.com.tr/

Egemenliğini korumak için, terörist devlet Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimine karşı 30 aydır mücadele eden Ukrayna, bugün 33. Bağımsızlık Günü'nü kutluyor. İstanbul’da yaşayan Ukraynalılar ve Kırım Tatarları, Ukrayna Bağımsızlık Günü vesilesiyle protesto gösterisi gerçekleştirildi. 

Eylemde, Ukrayna'nın bağımsız bir devlet olduğu, Rus emperyalizmi dolayısıyla ortaya çıkan savaşın devam ettiği, binlerce Ukrayna vatandaşının Rus esaretinde korkunç şartlar altında yıllardır alıkonulduğuna dikkat çekildi.

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy’ın  Kıyiv'de bulunması sebebiyle protestoya İstanbul Başkonsolosu Yardımcısı Andriy Boyko katıldı.

Eyleme katılanlara teşekkür eden Boyko, “Bugün bizim için çok özel bir gün; Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü. Hepimizin topraklarımızda zafer ve barış hayali kurduğunu biliyoruz. Ancak, şu an topraklarımızda devam eden savaşı asla unutmamalıyız. Sizlerden, askerlerimize ve ülkemize destek olmaya devam etmenizi rica ediyoruz.  İşgalcilerin topraklarımıza getirdiği dehşeti unutturmamak çok önemli. Sizin yardımınız ve koordineli çalışmalarınız, barışı ve Ukrayna'nın zaferini daha da yakınlaştırıyor.” dedi.

Kırım Tatarlarının Ukrayna toprak bütünlüğüne ve egemenliğine destek verdiğini vurgulayan Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Ergun Sevimsoy, “Biz Kırım Tatarları olarak hayatlarımıza Ukrayna ile birlikte devam etmek istiyoruz. 2014’te Kırım’ı işgal eden Rusya’yı Kırım ve Ukrayna’da görmek istemiyoruz. Kahrolsun Rus faşizmi. Yaşasın Ukrayna! Yaşasın Kırım!” ifadelerinin kullandı.

Eylemde yaptığı konuşmada, Ukrayna halkının bağımsız olmayı hak ettiğini gösterdiğini vurgulayan Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Murat Özden, “Ukrayna’nın esir edilmesi mümkün değildir ve olmayacaktır. Direnen Ukrayna halkınının Bağımsızlık Günü’nü, kendisi de Rusya tarafından soykırıma uğramış Çerkes halkı adına kutluyorum. Direnenler kazanacaktır. Ukrayna halkı büyük direniş ve savaş örneği vererek faşist Putin ve Rusya yönetimini yerle bir edecektir.” şeklinde konuştu.

Eyleme katılan Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükûmeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Zakayev’in Ukrayna Bağımsız Günü vesilesiyle yayımladığı mesajı okudu. Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Biz Çeçenler özgürlük için savaşmanın ne demek olduğunu çok iyi biliriz. Topraklarınız işgal edildiğinde, düşman ruhunuzu kırmaya, özgürlük hakkınızı elinizden almak için uğraştığında neyle karşı karşıya kalındığını biliyoruz. Ancak büyük liderimiz, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Cahar Dudayev’in dediği gibi; ‘Ukrayna ve Kafkasya asla köle olmayacak iki kardeştir.’ Bu sözler, sizinle birlikte cephede omuz omuza durduğumuz, topraklarımızı, onurumuzu ve ailelerimizi savunduğumuz bu günlerde adeta kehanet niteliğindedir.

Son nefesimize kadar, her karış toprak işgalden kurtarılana kadar, düşman irademizin gücünün yenilmez olduğunu anlayana kadar omuz omuza duracağız. Ortak mücadelemiz halklarımızın barış, özgürlük ve uyum içinde yaşayacağı aydınlık günlere yol açsın.”

Ukrayna Bağımsızlık Günü vesilesiyle düzenlenen eyleme ayrıca Ukrayna'nın özgür bir devlet olarak var olması adına sürdürdüğü mücadelede esir düşen askerlerin yakınları katıldı.

2 yıldan uzun süredir Rus esaretinde alıkonulan Ukraynalı askerin yakını Anna Pajera, esir takası sırasında Rusya’nın özellikle esir düşen Azov Taburu askerlerini Ukrayna’ya iade etmeyi reddettiğine ve Azov Taburu askerlerine karşı korkunç işkencelerin uygulandığına dikkat çekerek, “Her gün yakınlarımızın evine dönmesini bekliyoruz. Her gün haberleri okuyoruz ve Rusya’nın yine işkence edilmiş cesetleri iade ettiği hakkında bir habere denk geleceğimizden korkuyoruz. Askerlerimize ait cesetleri iade ediyorlar; cesetlerin bazıları kolsuz, ayaksız, tırnakları sökülmüş, iç organları eksik. Birkaç gün önce bir haberde, Ukrayna’ya iade edilen esir naaşında beynin bir kısmının olmadığını, bunun yerine Rusların kafaya bir bez parçası diktiği bildirildi. Her gün iyi bir haber alacağımız umuduyla yaşıyoruz. Biz esir düşen Azov Taburu askerlerinin yakınları 3 yıldır adeta cehennemde yaşıyoruz. Ama yine de bizim yaşadıklarımız yakınlarımızın Rus esaretinde yaşadıklarıyla kıyaslanamaz. Bazıları hakkında hiç haber alamadık, hayatta olup olmadıklarını bile bilmiyoruz.” diyerek Türk yetkililere, Ukrayna ve Kırım Tatar diasporalarına esir düşen Azov Taburu askerlerini esaretten kurtarma konusunda yardım etme çağrısında bulundu.

Esir düşen bir Azov Taburu askerinin annesi Svitlana Golub, “İki buçuk yıldır yakınlarımızın esaretten kurtarılması için mücadele ediyoruz. Her gün onlar için dua ediyoruz. Ama Rusya en korkunç işkenceleri Azov Taburu askerlerine uyguladığını biliyoruz. Rusya özellikle Azov Taburu askerlerini iade etmek istemiyor ve isimlerini takas listelerine eklemiyor.” şeklinde konuştu.

Eylemde konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Gülnara Bekirova, Rus işgali altında bulunan Herson ve Zaporijjya bölgelerinde işgal güçlerinin yerel halka baskı uygulamaya ve insanları alıkoymayı sürdürdüğünü hatırlattı.

Eylemin sonunda eylemciler ele ele tutuşarak “Birlik zinciri” oluşturdu ve Ukrayna milli marşını okudu.

Mitinge; Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Yardımcısı Andriy Boyko, Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Ergun Sevimsoy, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri Gülnara Bekirova ile eşi Kırım Tatar aktivist ve eski siyasi tutsak Edem Bekirov, Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Useinova, Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükûmeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Murat Özden,  Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tanatar, TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, esir düşen Ukraynalı askerlerin yakınları ve çok sayıda aktivist katıldı.