İstanbul'daki Ukrayna vatandaşlarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık mektup!

Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Usenova, İstanbul'da Ukraynalı sığınmacıların Rusya'nın başlattığı savaşı protesto ettiği etkinlikte, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına hitaben yazılan açık mektubu okudu. Mektupta, Rusya'nın savaş suçlarına maruz kalan Ukrayna halkına gösterilen destekten ötürü Türk halkı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür edildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2023 11:55
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2023 11:55
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı işgal girişimi 16 aydır devam ediyor. İstanbul’da yaşayan Ukraynalılar, Rusya’nın saldırganlığını protesto etmek için her hafta Odakule’de toplanmaya devam ediyor.

Rus saldırıları altındaki Ukrayna'da can güvenliği tehlikesi yaşayan ve Türkiye'ye sığınan Ukraynalılar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına açık mektup yazdı. Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Usenova, açık mektubu İstanbul'da düzenlenen etkinlikte okudu.

İSTANBUL'DAKİ UKRAYNA VATANDAŞLARINDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A AÇIK MEKTUP

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşa ilişkin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına hitaben yazılan çağrı metninde şu ifadeler yer aldı:

"Rus devletinin Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın üzerinden tam 500 gün geçti. Bu süre zarfında Rus teröristler her gün Ukrayna'ya saldırdı, sivil vatandaşlarımızı öldürdü, yaraladı, savaş suçları işledi. 24 Şubat 2022'den bu yana resmi verilere göre Rus terörist devletinin yaraladığı Ukrayna vatandaşların sayısı 15 bin 993, öldürdüğü kişi sayısı 9 bin 177, işlenen savaş suçu sayısı 97 bin 60.

Özellikle bu rakamlara dikkat etmenizi istiyoruz: Savaşın başladığı günden itibaren 494 Ukraynalı çocuk öldürüldü, bin 51 çocuk yaralandı, 745 Ukraynalı kayboldu, 19 bin 474 zorunlu olarak sınır dışı edildi ve onlardan sadece 383'ü memleketimize geri döndü. Bu rakamlar resmi belgenen sayı olup geçici olarak işgal edilen bölgelerdeki kaybımız bu rakamlara dahil değildir. Gerçek rakamların katbekat daha fazla olduğu aşikar.

Rus teröristler savaş adı altında Ukrayna'ya soykırımı ve kültürel yok oluşu yaşatmaya çalışıyorlar. Rus terörist devletinin sivillere karşı savaşın ötesinde olan amansız gaddar saldırılar gerçekleştirdiğini tüm dünya gördü. Rus teröristlerin ana hedefleri okullar, hastaneler, doğumhaneler, elektrik, dogal gaz ve su tesisatları, kültürel mirasımızdır. Rus teröristlerin sivillere yapmadıkları eziyet kalmadı: yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan tecavüz ettiler, işkence ettiler, öldürdüler. Buça, Mariupol, Gostomel, İzüm ve daha nicesi... Her gün yeni saldırı, yeni ölümler, yeni yıkımlar...

RKİYE'NİN RUS İŞGALİ ALTINDAKİ KIRIM HASSASİYETİ

'Dost kara günde belli olur' derler. Bugünlerde ülkemiz kapkara günleri yaşıyor ve bu günlerde Türkiye'nin dostluğu ve desteğini hissediyoruz. 

Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanımızla (Volodımır Zelenskıy) yaptığı görüşmelerden sonraki açıklamada değindiği konular çok önemlidir. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2014'te Kırım'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhakından bu yana Türkiye Cumhuriyeti'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına olan desteğini tüm platformlarda ifade ettiğini, Ukrayna'yla olan dayanışmanın siyasi, ekonomik, insani ve teknik alanlarda verdiği somut yardımlarla fiiliyatta da sergilediğini belirtti. Diğer taraftan savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en yoğun çabayı harcayan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Sayın Türkiye Cumhurbaşkanının değindiği bu önemli konulardaki Türkiye'nin katkılarından dolayı hem kendisine hem Türkiye'nin tüm makamlarına hem de Türk halkına teşekkür etmek istiyoruz.

TÜRKİYE'NİN UKRAYNA DESTEĞİ   Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği, 'Şüphesiz Ukrayna NATO'ya üyeliği hak ediyor' sözlerine ayrıca değinmek istiyoruz. NATO üyesi olan Türkiye gibi uluslararası siyasette güçlü bir konuma sahip ülkenin Cumhurbaşkanının bu sözleri paha biçilemez. Ukrayna'nın NATO'ya girme isteğinin kabul edilmesi için Türkiye'nin desteği çok önemlidir hatta Rus teröristlerin Ukrayna'daki sivil halkı her gün öldürdüğünü göz önünde bulundurursak, bu desteğin hayati önemi olduğunu söyleyebiliriz. Ukrayna NATO'ya üye olsaydı, bu savaş olmazdı, Karadeniz'de yaşanan tüm bu olumsuzluklar olmazdı, tahıl sorunları meydana gelmezdi, ve tüm bu bölgede istikrar sağlanmış olurdu. Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmesi, gelecekte Karadeniz bölgesinde istikrarı ve güvenliği sağlayacaktır. Bu da, Türkiye dahil olmak üzere bu bölgede bulunan ülkeler için önemlidir.

Türkiye'nin savaşın başladığı günden itibaren Ruslar tarafından yasa dışı olarak tutuklanan, esir olarak tutulan sivil vatandaşlarımızı ve yine yasa dışı olarak Rusya'ya kaçırdığı çocuklarımızı memleketimize geri getirme çabaları ve aldığı olumlu sonuçları tüm dünya görmekte olup Ukrayna halkı başta olmak üzere tüm dünya tarafından takdir ve şükran toplamaktadır. Ukraynalı çocukların, dünyadaki diğer tüm çocukların da olduğu gibi kendi memleketinde ve kendi aileleriyle yaşama hakları vardır.

RUSYA'NIN KIRIM TATARLARINA YÖNELİK BASKISI DEVAM EDİYOR

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş aslında 24 Şubat 2022'de başlamadı. O savaş, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasında değindiği 2014'te Kırım'ın yasa dışı ilhakı ile başladı. O günden bu yana Kırım Yarımadası'nda Rus işgalciler yerli halk olan Kırım Tatarlarına karşı her türlü baskıyı uygulamaktadır. O baskılardan kurtulmak ve hayatlarını kurtarmak için Türkiye'ye gelen Kırım Tatarlarına kucak açan Türkiye'ye en içten şükranlarımızı sunmak isteriz. 

Rusya'nın kaçırılan çocuklarımıza, yasa dışı olarak hapishanelerinde tuttuğu tüm insanlarımıza, memleketinden gitmek zorunda kalan tüm Ukrayna vatandaşlarına ve ayrıca Kırım Türklerine karşı yaptığı baskılar, uluslararası hukuka aykırıdır. Umarız onlar bir gün evlerine, yakınlarına dönebilecekler!

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Sayın Türkiye makamları, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Türkiye halkı! 

Bu savaşta yaşadığımız bu zor süreçte Ukrayna'ya yardımınız için çok teşekkür ederiz. Hep yanımızda olduğunuz, destek verdiğiniz için. Daha önceden de defalarca söylediğimiz gibi, Türkiye'ye düşen görev çok zordur. Eminiz ki, elinizden geleni mutlaka en başarılı, en dürüst şekilde yapmaya devam edeceksiniz. Bundan yüzde yüz eminiz ki, Türkiye devleti ve Türk halkı her zaman doğrunun yanındaydı ve kuşkusuz de hep böyle devam edecektir."