Binlerce Ukraynalıyı esir tutan Rusya İstanbul’da protesto edildi

Ukrayna Kültür Derneği, Ukrayna Savunucuları Günü vesilesiyle İstanbul’da protesto düzenledi. Eyleme katılan Ukraynalı savaş esirlerinin yakınları esir takası konusundaki çabaları için Türkiye’ye teşekkür etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 12:37
https://www.qha.com.tr/

Ukraynalılar, her yıl 1 Ekim Ukrayna Savunucuları Günü’nde Rus işgalcilere karşı vatanlarını savunurken hayatını kaybeden askerleri anıyor. İstanbul’da yaşayan Ukraynalılar ve Kırım Tatarları, "Ukrayna Savunucuları Günü" vesilesiyle protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Eylemde, Kırım’ı işgal ederek Ukrayna’ya karşı 10 yıl önce savaş başlatan Rusya’nın elinde binlerce Ukrayna vatandaşını esir tuttuğuna ve çoğu durumda esirler hakkında Ukrayna’ya hiçbir bilgi sağlamadığına dikkat çekildi. Cephede esir düşen askerlerin yanı sıra Rus ordusunun işgal altına aldığı bölgelerde sivilleri de esir aldığı vurgulandı.

Ukrayna Kültür Derneği tarafından organize edilen eyleme; Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Ergun Sevimsoy, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gülnara Bekirova, Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükûmeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev ve Rusya tarafından esir tutulan Ukraynalı askerlerin yakınları katıldı.

Ukrayna Kültür Derneği, Ukrayna Savunucuları Günü vesilesiyle İstanbul’da protesto düzenledi. Eyleme katılan Ukraynalı savaş esirlerinin yakınları esir takası konusunda yardım çağrısında bulunarak Türkiye'ye bu yöndeki çabaları için teşekkür etti pic.twitter.com/PfViA1o2cv

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 30, 2024

Ukrayna millî marşının okunması ile başlayan eylemde Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Usenova bir konuşma gerçekleştirdi. Usenova, binlerce Ukrayna vatandaşının Rusya tarafından esir tutulduğunu, bazı esirlerin Rus hapishanelerinde gördüğü işkence sonucu hayatlarını kaybettiğine dikkat çekerek, “Rusya tarafından esir tutulan Ukrayna vatandaşları konusunu devamlı gündemde tutmalıyız. Böylece onların evlerine dönme şanslarını artırabiliriz." diye vurguladı.

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, “Bugün burada bizimle esir düşen Ukraynalı askerlerin yakınları bulunuyor. Onlar, Türkiye’ye ve dünyaya savaşın devam ettiğini hatırlatmak, acımasız düşman tarafından esir alınan oğulları ve eşlerinin hikayeyelerini anlatmak için buraya geldi… Sadece birlikte çalışarak istediğimiz sonucu elde edebiliriz. Bizim istediğimiz şey zafer ve tüm vatandaşlarımızın evlerine dönmesidir. Ve zafer elde edene kadar, son esir Ukrayna’ya dönene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi.

İşgalci Rusya’nın asırlar boyunca Kırım Tatarlarına zulmettiğini ve bu baskıların günümüzde de devam ettiğini vurgulayan Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Ergun Sevimsoy, “2014 yılında Kırım’ı işgal eden Rusya Kırım Tatar yayınları, okulları yasakladı. Kırım Tatar millî liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu başta olmak üzere liderlerimizin Kırım’a girişini yasaklandı. Daha sonra Rusya Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetini yasaklandı. Kırım’da yaşayan Kırım Tatar Milli Meclisinin üyelerine baskılar uygulanıyor…Rusya tarih boyunca Kırım Tatarlarını yok etmek, anavatanlarından sürgün etmek için elinden yaptığı için Rusya bizim ezeli düşmanımız. Biz Kırım’da Rusları istemiyoruz. Biz Ukraynalılarla beraber yaşamak istiyoruz. Kahrolsun Rus faşizmi. Rusya Kırım’dan defol. Yaşasın Ukrayna! Yaşasın Kırım!” şeklinde konuştu.

Eyleme katılan Sürgündeki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükûmeti Türkiye ve Ortadoğu Ülkeleri Genel Temsilcisi Abdulhakim Şaptukayev, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Zakayev’in Ukrayna Savunucular Günü vesilesiyle yayımladığı mesajı okudu. Ukrayna Savunucular Günü’nü kutlayan Zakayev, “Sizler sadece topraklarınızı ve ailelerinizi değil, aynı zamanda ulusunuzun kültürünü, mirasını ve geleceğini; sevdiğiniz ve değer verdiğiniz her şeyi yok etmeye çalışan bir düşmana karşı savunuyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Ardından Rus esaretinde bulunan veya cephede kaybolan ve akıbetleri hala bilinmeyen 115. Ayrı Mekanize Piyade Tugayı askerlerinin yakınları, hikayelerini anlatarak Türkiye ve uluslararası toplumdan yakınlarının esaretten kurtarması için yardım çağrısında bulundu.

Ukraynalı asker yakınlarından biri eylemde yaptığı konuşmada, “Bugün bize destek vermek için buraya gelen herkese teşekkür ediyorum.  115. Ayrı Mekanize Piyade Tugayı askerlerinin yakınları olarak, uluslararası örgütleri yakınlarımızın yerini tespit etme ve onları esaretten kurtarma konusunda bize yardım etmeye davet ediyoruz. Şu an halkımıza karşı bir soykırım uygulanıyor. Bu yüzden dünyayı bunları durdurma konusunda yardım etmeye çağırıyoruz. Biz ve çocuklarımız yaşama hakkına sahibiz.” dedi.

Esir ve kayıp olan Ukraynalı askerlerin aileleri Türkiye’ye esir takası konusundaki çabaları için teşekkür etti.

Eylemde ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı topyekûn işgal girişimi ve saldırılarını başlattığı 24 Şubat 2022'ten bu yana Ukrayna'da 55 bin kişinin kayıp sayıldığı hatırlatıldı. Ayrıca Rusya'nın alıkoyduğu Ukraynalı sivilleri ve esir aldığı askerler hakkında Ukrayna tarafına bilgi vermediğine, Rus esaretindeki Ukraynalıların yüzde 95'inin işkence gördüğüne dikkat çekildi.