Soykırıma kurban giden binlerce Boşnak 1995 yılında Sırp güçleri tarafından katledildi. Bosna Hersek'in Srebrenitsa bölgesinde 11-22 Temmuz 1995 tarihlerinde öldürülen ve toplu mezarlara gömülen Müslüman Boşnakların naaşları hala aranıyor.
28. YILDÖNÜMÜNDE SREBRENİTSA SOYKIRIMI
Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümü dolayısıyla bugün İstanbul'da anma etkinliği düzenlendi. Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ve Bağcılar Belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirilen "28. Yılında Srebrenitsa Soykırımı" adlı programda “28.Yılında Srebrenitsa Soykırım Paneli” ve “Bir Annenin Eşarbı’’ sergisi düzenlendi.
Bağcılar Belediyesi Başkanlık Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe; Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Bosna Hersek İstanbul Konsolosu Enisa Komar, Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, AK Parti MKYK Üyesi Ahmet Bilal Kıymaz, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Srebrenitsa ve Jepa Derneği Başkanı Başkanı Munira Subasic, Çatışma Sonrası Araştırma Merkezi Müdürü Velma Saric, Srebrenitsa Potoçeri Anma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Emir Suljagic, sivil toplum kuruluşları, Srebrenitsa Soykırımı'na şahit olan kadınlar, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE BÜYÜK ACIYI YAŞATANLARI LANETLİYOR, GÖZ YUMANLARI KINIYORUZ"
Programın açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “Belki de tarihin en acı verici bir olayının yaşandığı katliamın bugün 28’inci yılını anmış olacağız. Annelerimizi davet ettik, onları ağırlıyoruz. Yaklaşık 20’ye yakın annemiz burada. Dün gazilerimizle bugün de annelerimizle bir aradayız. Avrupa’nın ortasında, herkesin gözü önünde büyük bir acıyı yaşatanları lanetliyor göz yumanları da kınıyoruz. Bu büyük acılardan ders çıkarmak gerekiyor” vurgusu yaptı.
SREBRENİTSA POTOÇARİ ANMA MERKEZİ MÜDÜRÜNDEN TİKA'YA TEŞEKKÜR
Srebrenitsa Potoçari Anma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emir Suljagic ise "TİKA tarafından Potoçari’de bulunan ve katliamın merkezinde yer alan akü fabrikasının Soykırım Müzesine dönüştürülmesi çalışmalarından dolayı şehitler adına Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Milli ve dini bir soykırıma uğrayan Boşnakları yani bizleri Srebrenitsa'da atalarımızın Türk olduğunu ifade ederek hakarete maruz bıraktıklarını ve katlettiklerini belirtmek isterim’’ dedi.
"TÜRKİYE'Yİ VE BOSNA'YI BİR GÖRÜYORUZ"
Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic konuşmasında ailesinden 22 kişinin katliamda hayatını kaybettiğini belirtti. Subasic, “Soykırımda en küçük oğlumu ve eşimi kaybettim. Yaşadıklarımız birkaç cümleyle anlatılamaz. Burada tüm Srebrenitsa anneleri olarak her birimiz yakınlarımızı kaybettik. Soykırımdan 28 sene sonra biz hala hak ve adalet için mücadele vermeye devam ediyoruz. Bu konuda anneler olarak birçok başarımız var. 28 sene geçmesine rağmen kaybettiğimiz yakınlarımızın kemiklerini arıyoruz. Bizim yanımızda olan Türkiye halkına teşekkür etmek istiyorum. Sizin desteğiniz ve bize sahip çıkmanız çok önemli. Bunun sayesinde biz de ayakta kalacağız. Müslüman olarak varlığımızı devam ettireceğiz. Aramızda farklar olabilir ama ayrımlar olmamalı. Biz Türkiye’yi ve Bosna’yı bir görüyoruz” ifadelerini kullandı.
TİKA, SREBRENİTSA'DAKİ AKÜ FABRİKASINI SOYKIRIM MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRECEK
Programa katılan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik konunşmasında şunları aktardı:
"İnsanlık tarihi, birçok trajik hadisenin şahididir. Yaşanan trajediler, toplumsal ve bireysel hafızalarda derin yaralar açarlar. Bu yaraların bütünüyle iyilişmesi, zamanın üstesinden gelemediği bir olgudur. Asırlar geçse de acılar hep taze, bilinçler hep yaralı kalır. Bundan 28 yıl önce Boşnakların sistematik bir şekilde soykırıma tabi tutulması da böyle bir trajik hadisedir. Acısı hiçbir zaman dinmeyecek, yaşanılanlar hiçbir zaman hafızalarımızdan silinmeyecektir.
Saraybosna’da, Srebrenitsa’da, Ahmiçi’de, Preyedor’da, Vareş’de, Zvornik’de ve daha birçok şehirde, kasabada, köyde binlerce masum Müslüman katledilmiştir. Sadece Srebrenitsa’nın 11 Temmuz’da Sırpların eline geçmesiyle 8 bin 372 insan şehit düşmüştür. Aliya İzzetbegoviç’in işaret ettiği 'soykırımın unutulmaması' uyarısına TİKA olarak özel bir önem veriyoruz. Bugün Saraybosna’da TİKA desteği ile kurulmuş olan 11 Temmuz Galerisi, Saraybosna’da en çok ziyaret edilen galeri olarak her yıl tüm dünyadan binlerce misafire Srebrenitsa gerçeğini anlatmaktadır. Başkanlığımız Potoçari’de bulunan ve katliamın merkezinde yer alan akü fabrikasının Soykırım Müzesine dönüştürülmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Buranın bir müzeye dönüştürülerek Srebrenitsa’da yaşananların tüm çıplaklığı ile dile getirilmesi için çalışmalarımız sürmektedir.
Tarih, aynı zamanda geleceğin tasarımıdır. Bugün yapılan hizmetler gelecek nesillerin hayatlarında ve hafızalarında var olacaktır. Gelecekte yaşanmasını istemediğimiz acıların önüne bugünden setler çekmek tarihi bir mesuliyet olarak omuzlarımızdadır. Mesuliyetimizin gereklerini yerine getirmekte ısrarcı olacağız"