İsrail, Ukrayna'ya neden askeri destek vermiyor?

İsrail, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçlarını ve katliamlarını görmezden gelerek, askeri destek vermekten ısrarla kaçınıyor. Son olarak, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Rusya'ya karşı temkinli olduklarını bildirdi ve "Demir Kubbe" teslimatını yapmayacaklarını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2023 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2023 13:04
https://www.qha.com.tr/

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, 19 Mayıs 2023 tarihinde “The Jerusalem Post” gazetesine verdiği demeçte İsrail’in Ukrayna’ya askeri destek vermemesine yönelik soruya yanıt verdi. Cohen, Rusya'nın Orta Doğu'daki nüfuzunu bahane eden İsrail, silah tedarik edilmesi konusunda çekince belirtti.

"RUSYA’DAKİ YAHUDİ DİASPORASININ ÇIKARLARINI KORUYORUZ"

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Rusya ile ilişkilerini koparmak istemediklerini ifade ederek, "Bu nedenle, güvenlik çıkarlarımızı ve Rusya'daki Yahudi diasporasının çıkarlarını korurken Ukrayna'yı ahlaki olarak desteklediğimizi ifade ediyoruz" dedi.

“DEMİR KUBBE” SEMBOLİK BİR ANLAMA SAHİP OLABİLİR

Eli Cohen, Ukrayna’nın İsrail’den “Demir Kubbe” hava savunma sistemi talebini ise hava koruması bakımından sembolik buldu. Cohen “Ukrayna topraklarının büyüklüğü ve füzelerin daha modern olması nedeniyle yalnızca sınırlı bir sembolik anlama sahip olabilir” dedi.

RUSYA'DAN ÇEKİNEN İSRAİL, “DEMİR KUBBE” TESLİMATINI YAPMIYOR!

İsrail’in kullandığı “Demir Kubbe” hava savunma sistemi, Amerika ve İsrail’in ortak projesi olduğu için Ukrayna’ya teslimi için her iki ülkenin de izni gerekiyor. ABD teslimata onay verse de İsrail, Rusya’nın bu teslimata vereceği tepkiden çekindiği için onay vermiyor.

İsrail, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ilk gününden beri Ukrayna'ya silah tedariki yapmayacağını ifade etti. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Ekim 2022 tarihinde Ukrayna'ya silah satışının gerçekleşmeyeceğini söyledi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 5 Şubat 2023 tarihinde yaptığı açıklamada bu tutumu yineledi. İsrail, Rusya ile ilişkilerini bozmak istememesi ve Kremlin ile olan karmaşık ilişkileri nedeniyle Ukrayna'ya askeri destek vermiyor.