İslamov: “Kırım Tatar milli özerkliği kurulmalı...”

Lenur İslâmov, kendi hükümeti ve ordusuna sahip Ukrayna’ya bağlı özerk bir Kırım Tatar idaresinin oluşturulması gerektiğini düşünüyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2016 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2016 15:24
https://www.qha.com.tr/

Kırım’ın sivil ablukası koordinatörü Lenur İslâmov, kendi hükümeti ve ordusuna sahip Ukrayna’ya bağlı bir Kırım Tatar milli özerkliğinin oluşturulması gerektiğini düşünüyor.

Gazeta.ua haber sitesine demeç veren Lenur İslamov, Kırım Tatarlarının milli kimliklerini güçlendirmek için Ukrayna’nın her yeni Cumhurbaşkanıyla ayrı müzakereler yapmak zorunda olduklarını söyleyerek, “Kırım Tatarları Ukrayna’nın ana kısmına gelerek, Ukrayna’ya bağlı Kırım Tatar Milli Özerkliğinde (özerk idarede) yaşadıklarını gösteren yeni bir pasaport almalılar. Halkımız için bu büyük bir sevinç olur. Onlar kendilerini evlerinde, ev sahipleri gibi hissedeceklerdir. Daha sonra da kendi Kırım Tatar ordumuzu oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.

Lenur İslamov’a göre Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Kırım Tatar milli Özerkliği’nin kurulması ile ilgili çalışmaların başlatıldığı konusundaki açıklaması bu planının uygulanması için bir ilk adım teşkil ediyor.

18 Mayıs tarihinde düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Cumhurbaşkanı Poroşenko, “Biz, biraz geç olsa da, Kırım’da Kırım Tatar milli özerkliğin kurulması gerektiğini anladık. Anayasa Komisyonu’ndan Ukrayna Anayasası’nın 10. Maddesi’ne (Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ilgili madde) getirilecek değişiklik ve eklemeleri hazırlayacak çalışma grubunun kurulmasını isteyeceğim. Bu grupta Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri de yer alacak” diye kaydetmişti.