İşkence gören Paralamov'un annesi FSB'ye çağrıldı

Kırım Tatarı Renat Paralamov, 13 Eylül günü evine yapılan baskın sonrası kaçırılmış ve işkenceye maruz kalmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2017 20:02
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2017 20:02
https://www.qha.com.tr/

13 Eylül günü, evine düzenlenen baskından sonra kaçırılarak, işkenceye maruz bırakılan Kırım Tatarı Renat Paralamov’un annesi yarın, 20 Eylül günü  Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) sözde Kırım şubesine çağrıldı.

Konuyla ilgili Facebook sayfasında bilgi veren avukat Emil Kurbedinov, 15 Eylül günü Renat Paralamov’un akrabalarının FSB’nin sözde Kırım şubesine geldiğini, Paralamov’un annesinin FSB’nin sözde Kırım Müdürü ile görüşme talep ettiğini, olay yerinde 14 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı.

Renat Paralamov’un annesinin FSB müdürünün kendisiyle görüşeceği tahmininde bulunduğunu aktaran avukat, “Tek başına gitmek istemiyor tabii ki, bu kez de kendisine eşlik edeceğim.” diye bildirdi.

3 Eylül sabah saatlerinde Seyitler (Nijnegorskiy) kasabasında ikamet eden Renat Paralamov’un evine baskın düzenlediği bildirilmişti. Ardından Renat Paralamov’un yerel karakola götürüldüğü söylenmesine rağmen karakolda bulunmadığı ortaya çıktı. Paralamov’un Akmescit’teki sözde Aşırıcılıkla Mücadele Merkezi’ne götürüldüğü tahmin edilse de daha sonra Paralamov’un orada da olmadığı öğrenildi.

159337

14 Eylül tarihinde Paralamov’un nerede olduğu halâ bilinmiyordu. Kırım Tatarları ve aktivistler Seyitler“Emniyet Müdürlüğü” önünde toplanarak Paralamov’un kaçırılması ile ilgili dilekçe yazdı. 100’den fazla kişi Paralamov’un bulunmasını ve bulunduğu yerin açıklanmasını talep etti. Seyitler (Nijnegorskiy) Emniyet Müdürlüğü Başkan Yardımcısı, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) sözde Kırım Müdürlüğü’nden kendisine Renat Paralamov’un dün 13 Eylül saat 16.00’da serbest bırakıldığı ve bugün 14 Eylül’de ifadelerini değiştirmek için tekrar “Müdürlüğe” geldiğini iddia etti. Ancak avukat Emil Kurbedinov, FSB’nin bu bilgileri doğrulamadığını açıkladı.

Paralamov, daha sonra Akmescit’te Vostoçnaya otogarında darp edilmiş vaziyette sağ olarak bulundu.

Renat Paralamov’un avukatı Mammet Mambetov konuyla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, “Voztoçnaya otogarından bilinmeyen bir telefon numarasından aradı, onu orada bırakmışlar. Yanına giden gençler kendisini feci bir durumda bulmuş. Psikolojik olarak hayli zor bir durumdaydı, duygularına hakim olamıyordu, ona korkunç şeyler yapılmış. Elektrikle işkence uygulanmış, ağır şekilde dövülmüş, daha başka zararlar da vermişler. Şimdi neredeyse hiç konuşmuyor, şoke olmuş durumda. Meslektaşım Emil Kurbedinov şimdi yanında.” dedi.

159331

Daha sonra kritik durumda bulunan Paralamov, hastaneye kaldırılmıştı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı (KTMM) Refat Çubarov, Kırım Tatar toplumu ve kaçırılıp işkence uygulanan Renat Paralamov’un akrabalarının, Paralamov’un kaçırılmasının geniş yankı uyandırmaması durumunda diğer kaçırılan Kırım Tatarları gibi onun da ancak ölü bulunabileceği kanaatinde olduğunu ifade etti.

15 Eylül’de Paralamov’un akrabaları ve aktivistler, Renat Paralamov’a karşı şiddet ve işkence uygulanması ile ilgili resmi bir açıklama talep etmek amacıyla Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) sözde Kırım Şubesi başkanına gitti ancak orada gözaltına alındılar.

159349

Gözaltına alınanlar arasında avukat Emil Kurbedinov ve gazeteci Taras İbragimov da bulunuyordu. Gözaltına alınan 14 kişi  farklı karakollara götürülerek ifadeleri, parmak izleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.