İşgali kabul etmeyen Kırımlılara baskı artıyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yeni siyasi baskılar ve insan hakları ihlalleri dalgasından dolayı protesto bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2017 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2017 10:55
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dışişleri bakanlığı, Kremlin’in Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Ukrayna vatandaşlarına yönelik yeni siyasi baskılar ve insan hakları ihlalleri dalgasından dolayı kararlı protesto bildirdi.   Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan 14 Ağustos tarihinde yapılacak açıklamada, “Rus işgalci yönetim, etnik Ukrainler ve Kırım Tatarlarına takibat düzenleyerek işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinde etkin köken ve dine göre ayrımcılığa devam ediyor. Son ay içinde en 5 siyasi güdümlü mahkumiyet kararı çıkarıldı, 7 kişi tutuklandı veya para cezasına çarptırıldı. Sadece son hafta içinde en az 3 Kırım Tatarının evinde arama yapıldı” denildi.

158369

Bakanlık, “NKVD’nin (Sovyetler Birliği’nin İçişleri Halk Komiserliği) denemesiyle onaylanmış sinik toplu aramalar, ayrıca tek kişilik eylem yaptığı için tutuklanan 76 yaşındaki Server Karametov’a destek verenlerin gözaltına alınması, Kremlin rejiminin işgali kabul etmeyen herkese karşı kaba saldırısının devam ettiğinin kanıtı” diye devam etti.   Ukrayna ve uluslararası toplumun yasa dışı olarak tutuklanan ve mahkum edilen tüm Ukrayna vatandaşlarının derhal serbest bırakılmasına yönelik çok sayıda çağrısına rağmen Rus yönetimin, Ukrayna vatandaşlarını Ukrayna’ya karşı saldırgan politikasının esiri olarak kullanmaya devam ettiğini ifade eden Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, “Rusya’da hakkında yasa dışı olarak hapis cezası verilen ve Rusya’nın kanunsuzluğuna karşı protesto göstererek esassız olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasından dolayı 27 Temmuz 2017 tarihinde sıradaki açlık grevini başlatan Ukrayna vatandaşı Ruslan Zeytullayev’in sağlık durumunun kötüleştiğinden dolayı endişemizi bildiriyoruz. Rusya’dan Ruslan Zeytullayev’in Ukraynalı doktorlar tarafından muayene edilmesine izin vermesini talep ediyoruz” diye kaydetti.   Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’ndan yasa dışı olarak tutuklanan Ukrayna vatandaşlarının derhal ve şartsız olarak serbest bırakılmasını, Ukrayna vatandaşlarına yönelik siyasi takibat ve baskı uygulamalarına son vermesini talep ettiğini vurguladı.    Bilindiği gibi işgalci polis görevlileri, 8 Ağustos tarihinde Kırım'ın sözde Yüksek Mahkemesi önüne "Putin! Aksyonov! Bizim çocuklarımız terörist değil! Kırım Tatarlarını suçlamaya son verin!" yazılı pankartla tek kişilik protesto düzenleyen Kırım Tatar hareketi emektarı Server Karametov'u gözaltına aldı. İdari Kanunu ihlal etmekle suçlanan Karametov yargılanmak üzere aynı gün Akmescit’in sözde Jeleznodorojnıy Mahkemesi’ne götürüldü.

158158

Sözde Jeleznodorojnıy Mahkemesi 8 Ağustos'ta yapılan duruşmada Server Karametov’u Rusya İdari Suçlar Kanununun 20.2 maddesine göre (düzeni bozacak miting, gösteri vb. organize etme) suçlu bularak 10 bin ruble (167 dolar) para cezası verdi.    Bunun dışında mahkeme, Rusya İdari Suçlar Kanununun 193. maddesi uyarınca (polis görevlisinin talebine uymamak) Karametov’a karşı doğrultan suçlamaların incelemesini 9 Ağustos’a erteledi. 8 saat devam eden mahkeme duruşmasında sözde mahkeme, Server Karametov hakkında 10 gün tutukluluk kararı çıkardı.   Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, 10 gün süreyle tutuklanan 76 yaşındaki Server Karametov’a destek vermek amacıyla aktivistler 14 Ağustos'ta tek kişilik eylemler düzenledi. Rus işgalciler eylem düzenleyenleri ve eylemleri kaydedenleri gözaltına aldı. Toplam olarak 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Daha sonra bunlardan 3 kişinin serbest bırakıldığı aktarıldı.   Gözaltına alınlar arasında 1953 doğumlu Yarikul Davlatov da yer aldı. Davlatov hakkında Rusya İdari Suçlar Kanunu'nun 20. Maddesinin 1. Fıkrası (organizatör tarafından kamu etkinliği ya da toplantı, miting, eylem, yürüyüş düzenini bozma) uyarınca protokol düzenlendi. Aynı gün mahkemeye çıkarılan Davlatov suçlu bulunarak 10 bin ruble (170 dolar) para cezasına çarptırıldı.