İşgalcilerin son yalanı; "en eski Rus şehri" uydurması

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, Kerç’i “Rusya’nın eski şehri” olarak ilan ederek işgal edilen yarımadadaki sözde sahiplik “haklarını” güçlendirmek istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2016 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2016 15:41
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, yarımadanın doğusunda bulunan Kerç şehrinin “Rusya’daki en eski şehir” olarak kabul edilmesini sağlayacak kanıtların toplanması talimatını verdi.   “Bilim dünyasının” bunu çoktan beri bildiğini ileri süren Kerç Tarihi-Kültür Milli Parkı Müdürü Tatyana Umrihina, yarımadada yayın yapan bir radyo programında, “Bilim dünyası bunu çoktan biliyor. Günümüzde Kültür Bakanı Arina Novoselskaya ile birlikte Kırım Başkanı Sergey Aksyonov’un Rusya’ya ve tüm dünyaya Kerç’in Rusya’nın en eski şehri olduğunu nasıl kanıtlayabileceğimiz ile ilgili talimatının yerine getirilmesi üzerinde çalışıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.   Kararın hukuki boyutundan da bahseden Umrihina, kararın kabul edilmesi için “bir form ve birkaç büyük kurumun mührünün” yeterli olacağını savundu.   Umrihina, “Kerç’in Rusya’nın en eski şehri olduğunu kanıtlayan bütün kanıtlara sahibiz. Ağustos ayında bu konuda bir konferans yapılacak, bu etkinlikte bilim adamları bu tezi bir kez daha doğrulayacak” dedi.   Aleksandr Puşkin Sanat Müzesi Müdürü Marina Loşak ve Rusya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nün Kerç’in “eskiliği” ile ilgili onaylanmış belgelere sahip olduğunu ifade eden Tatyana Umrihina, Ukrayna’nın işgal edilen toprağında bulunan Kerç’e Rusya’nın en eski şehri unvanının verilmesi inisiyatifinin Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev tarafından onaylandığını ileri sürdü.

Rusya Tarihi'nde gerek Kiev Rusyası'ndan Novgorod Knezliği'ne, gerekse Moskova Knezliği'nden Rusya Çarlığı'na bakıldığında, birkaç yüzyıldan öte (Çarlık işgali öncesinde) herhangi tarihi bir Rus yerleşiminin bulunmadığı Kırım yarımadasında, işgalcilerin ne tür kanıtlar uyduracakları şimdiden merak konusu.   İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.   Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini özgürce tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.