İşgalcilerden yasa dışı milletvekillerine yeni görevler

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasa dışı olarak düzenlenen seçimlerde Birleşik Rusya Partisi listesinden Rusya Devlet Duması’na geçen Kremlin’in kuklaları için Rus parlamentosunda uygun görevler bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2016 16:11
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2016 16:11
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasa dışı olarak düzenlenen seçimlerde Birleşik Rusya (Yedinaya Rossiya) Partisi listesinden Rusya Devlet Duması’na geçen Kremlin’in kuklaları için Rus parlamentosunda uygun görevler bulundu.   Birleşik Rusya Partisi’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, işgal edilen Kırım’ın eski sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Rusya Devlet Duması’nın Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi’nin Başkan Yardımcılığına aday gösterildi. Bunun dışında Poklonskaya, Milletvekillerinin Gelirlerinin ve Mülkiyet Vecibelerinin Doğrululuğunu Kontrol eden Komisyon’un Başkanlığına aday gösterildi.   Eski sözde Kırım Başbakan Yardımcısı Ruslan Balbek ise, etnik unsurların işleriyle ilgilenen komite başkan yardımcılığına aday gösterildi.   Daha önce yasa dışı olarak Rusya Devlet Duması milletvekilliğine seçildiklerinden dolayı Kırım’ın sözde Başbakan Yardımcıları Ruslan Balbek ve Mihail Şeremet ile sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya’nın Kırım’daki görevlerinden ayrılacağı bildirilmişti. Sözde Kırım Başbakan Yardımcısı Mihail Şeremet, Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Duması’nda yakıt-enerji kompleksi alanında faaliyet göstermeyi planladığını dile getirmişti.   Bilindiği gibi Rusya’da 18 Eylül tarihinde Devlet Duması seçimleri gerçekleştirildi. Rusya Merkez Seçim Komisyonu’nun resmi sitesinde yayınlanan bilgiye göre, işgal altındaki Kırım’dan Dumaya parti listelerinden Kırım’ın sözde Başbakan Yardımcıları Mihail Şeremet ve Ruslan Balbek, Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya girdi.

Bunun dışında daha 4 kişi şahsi (bağımsız) adaylıkla milletvekilliğine seçildi. 19 numaralı Akmescit seçim bölgesinden sözde Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı Andrey Kozenko seçilirken 20 numaralı Kerç seçim bölgesinden Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı Konstantin Baharev, 21 numaralı Kezlev (Yevpatoriya) seçim bölgesinden sözde Kırım Kültür ve Kültürel Mirası Koruma Komitesi Başkanı Svetlana Savçenko, 219 numaralı Sivastopol seçim bölgesinde BİG-KRIM şirketinin Müdür Yardımcısı Dmitriy Belik seçildi.   ABD, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Fransa, İşveç Kırım'da düzenlenen yasadışı seçimleri tanımadıklarını açıkladılar. Türkiye’de Kırım’da düzenlenen seçimleri tanımadığını bildirdi.   Ukrayna Parlamentosu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da  18 Eylül’de yapılan seçimleri ve 7. dönem Rusya Devlet Duması’nı yasal olarak tanımama hakkındaki kararı kabul etti. 20 Eylül’de kabul edilen kararda, "Ukrayna Parlamentosu 7. dönem Rusya Devlet Duması seçimlerini, seçim sonuçlarını ve buradan doğan hukuki sonuçları yasal olarak tanımama kararı alınmıştır. Dolayısıyla 7. dönem Rusya Devlet Duması’nın milletvekillerini, kararlarını ve eylemlerini de yasal olarak tanımayacaktır" denildi.