İşgalcilerden ABD’nin 'KTMM' açıklamasına tepki

Rusya: “Bu konuda kimsenin görüşünü dinlemeyi gerekli bulmuyoruz”

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2016 18:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2016 18:24
https://www.qha.com.tr/

Kırım'ı işgal eden ve işgali kabul etmeyen yarımadanın köklü halkı Kırım Tatarlarına yönelik baskıyı artırarak devam eden Rusya, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kırım Tatar Milli Meclisi'nin aşırıcı örgüt olarak ilan edilmesi ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı’nın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin (KTMM) faaliyetinin yasaklanması meselesinin Rusya’nın içişleri meselesi olduğunu iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby’nin, Rusya’ya Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetini aşırıcı olarak kabul etme kararını iptal etme çağrısına cevap veren Rusya Devlet Başkanı’nın Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bu soru Rusya yasaları ile ilgili, bundan dolayı bu durumda diğer ülkelerinin görüşlerini dinmeleyi gerekli bulmuyoruz” şeklinde konuşarak, “Bu Rusya’nın iç meselesi” dedi.

Aynı anda Rus işgali altında bulunan Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, söz konusu çağrıyı yorumlarken, “Eğer ABD Dışişleri Bakanlığı, Kırım Tatar Milli Meclisi gibi  bir kuruluşa ihtiyaç duyuyor ve onun faaliyetini demokratik olarak değerlendiriyorsa, kendi ülkesinde böyle kuruluşlar oluştursun” şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby’nin yayınladığını açıklamada, “Biz Rusya’yı, (Rusya) Adalet Bakanlığı’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’ni ‘aşırıcı’ örgüt olarak kabul etme kararını ve Kırım’daki fiili yönetimin söz konusu demokratik enstitünün (KTMM’nin) faaliyetlerini durdurma kararını iptal etmeye çağırıyoruz” diye kaydedildi.

13 Nisan 2016 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini askıya alınması ile ilgili” kararı yayınladığı öğrenildi. “Aşırıcı (radikal) Faaliyetlere Karşı Mücadele İlgili” Federal Kanununun 9. ve 10. maddelerine atıfta bulunduğu belgede sözde savcı Poklonskaya, karar metninde Rus propagandasına uygun şekilde Kırım Tatarlarının özyönetim organını "sivil toplum kuruluşu" gibi göstermeye çalışarak, “Bir sivil toplum kuruluşunun hakları askıya alınıyor. Bu karar doğrultusunda ilgili kuruluşun tüm devlet veya belediye tarafından sunulmuş toplu iletişim araçlarını kullanması yasak, toplu etkinlik düzenlemesi, banka mevduatları kullanması ve herhangi bir faaliyette bulunması yasak. Kuruluşun herhangi bir propagandasının yapılması da yasak...” açıklamasında bulundu.   Rusya Adalet Bakanlığı, 18 Nisan tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’nin “faaliyetleri askıya alınan sivil toplum kuruluşları” listesine dahil edildiğini bildirdi.   Bundan önce Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurduğu açıklanmıştı. Poklonskaya, KTMM’yi kapatmak için imzalayıp Kırım’ın Yüksek Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinin bir kopyasını Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal’e de gönderdi. Kırım Tatar halkı adına konuşmaya çalışan sözde Kırım Tatar kuruluşlarının yöneticilerinden, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasadışı ve provokatif olarak kabul etme başvuruları geldiğini ileri süren Poklonskaya, bahsi geçen davayı, Rusya’nın ‘Aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele’ kanununa dayanarak açmak istediğini belirtmişti.