İşgalciler el koydukları çocuk kampına Sırpları davet etti

Sırbistan Eğitim Bilim ve Teknolojik Gelişme Bakanlığı, Kırım'ın işgalci yönetimiyle anlaşma imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2017 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2017 11:15
https://www.qha.com.tr/

Sırbistan Eğitim Bilim ve Teknolojik Gelişme Bakanlığı, Rus işgalci yönetiminin, Kırım’ı işgal ettikten sonra el koyduğu “Artek” uluslararası çocuk merkezinin sözde yönetimi ile anlaşma imzaladı.

 

Söz konusu anlaşma çerçevesinde Sırp öğretmenler ve üniversite öğrencileri, işgal edilen yarımadada gönüllü çalışmalarda bulunacak.

 

Anlaşmanın 20 Eylül’de, “Artek” uluslararası çocuk merkezi sözde müdürü Aleksey Kasprjak ve Sırbistan Eğitim, Bilim ve Teknolojik Gelişme Bakanı Yardımcısı Aleksandr Payiç tarafından imzalandığını bildirildi.

 

Daha önce Kırım’ın işgalci yönetimi, Suriye savaşında ölen rejim askerlerinin çocuklarını, yarımadadaki dünyaca ünlü çocuk kampı Artek’te tatil yapmaya davet etmişti.

 

155424

 

Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra, 13 Mart 2014 tarihinde Artek, sözde Kırım Cumhuriyeti kontrolüne geçmişti.

Kırım`ın Gurzuf ile Yalta şehirleri arasında yer alan Artek, 16 Haziran 1925`te veremli çocukların tedavi göreceği sanatoryum olarak faaliyete girdi ve daha sonra çocuk kampı olarak çalışmaya başladı. SSCB döneminde çocuk kamplarından en büyüğü, en prestijlisi, en ünlüsü Artek idi. Oraya ancak en başarılı öğrenciler, tüm notları üst düzey olanlar gidebiliyordu. Ayrıca yurt dışından en prestijli konuklar orada ağırlanırdı. Sovyetler Birliği`nin dağılmasının ardından Ukrayna bu kompleksin korunması kararını aldı, daha sonra bölge UNESCO`nun himayesi altına girdi.

 

Çok geniş bir alana yayılmış, kilometrelerce plajı, 250 blok ve on ayrı kampı olan dev bir dinlenme kompleksi olan Artek, bir milyona yakın sayıda çocuğu ağırlayan kampın ziyaretçileri arasında başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden çocuklar bulunuyor. Kompleks içinde okullar, sağlık merkezleri, sinema salonu, sinema yapım stüdyosu, müzeler ve kütüphaneler yer alıyor.