“İşgalciler, aramalar ile sürgünün dehşetini canlandırıyor”

“18 Mayıs’ta hepimiz Kırım Tatarıyız” adlı komünikasyon kampanyasının tanıtımı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2016 22:13
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2016 22:13
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi ve Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı, Kırım Tatar sürgününün 72’nci yıldönümü münasebetiyle “18 Mayıs’ta hepimiz Kırım Tatarıyız” adlı komünikasyon kampanyasının tanıtımını düzenledi.

Söz konusu kampanya çerçevesinde Ukrayna’nın tüm şehirlerinde sürgünü konu alan büyük panolar yerleştirilecek, televizyon kanallarında sürgün ile ilgili videolar gösterilecek, Ukrayna’nın büyükelçiliklerinde ise sürgünle ilgili foto sergiler düzenlenecek. Bunun yanı sıra bahsi geçen videolar ve foto sergileri, Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı’nın resmi internet sayfasında da yer alacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna Enformasyon Politika Bakanı Yardımcısı Emine Ceppar, kampanyanın birkaç kısımdan oluşacağını açıkladı.

Sürgünü konu alan büyük panolar yerleştirme kampanyasının ‘Ben soykırımı yaşadım’ adı altında gerçekleştirileceğini anlatan Ceppar, “Sürgünü gerçekten yaşayan ninelerin ve dedelerin 10 fotoğrafı. Onlar şimdi Kırım’da yaşıyor. Beş nine ve beş dedenin yüzleri olacak. Güney sahilinden çöl bölgesinde kadar Kırım’ın farklı yerlerini temsil eden Kırım Tatarları söz konusu. Kırım’da video için çekilen sürgün şahitlerinin adlarını gizli tutuyoruz, çünkü onlara karşı arama ve baskı uygulanabilir. Biz aynı zamanda Komünist yönetimin halka karşı işlediği bu suçu yaşayan insanları da göstermek istiyoruz” dedi.

Ceppar, çekilen beş video için gereken bilgileri toplamak adına birçok Kırım sakininin yardım ettiğini belirtti.

Sunum sırasında konuşanlar, Ukraynalılara seslenerek “18 Mayıs’ta hepimiz Kırım Tatarıyız” adlı kampanyayı destekleme çağrısında bulundu.

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, QHA baş editörü Gayana Yüksel, “18 Mayıs, her Kırım Tatarının yüreğine kızgın bir demir gibi acı veriyor. Çünkü bu facia her aileyi etkiledi. Ancak sorun şu ki, şimdi her şey tekrarlanıyor. Bu komünikasyon kampanyası, Kırım’ı geri kazanma stratejisinin bir parçasıdır. Ukrayna’nın işgal edilen yarımadayı geri kazanmada Kırım Tatarlarının anahtar olduğunu anlaması lazım” diye kaydetti.

KTMM ve Enformasyon Politika Bakanlığı tarafından başlatılan kampanyanın yanı sıra Lviv, Kiev ve Geniçesk’te mitingler, kampanyalar ve başka etkinliklerin yapılacağını bildiren Yüksel, Türkiye, Kanada, ABD ve başka ülkelerde de matem mitinglerinin düzenleneceğini belirtti.

Emine Ceppar, “Günümüzde sabah saat 5’te evimize (işgalci Rus polisler) zorla girdiği zaman, genetik hatıramız, sürgün edileceğimizi söylüyor. Evinde arama yapılan her Kırım Tatarı öfkelidir. Bu aramalar, bir şey bulmak için değil, her Kırım Tatarının aklında (sürgünün) dehşetini canlandırmak için yapılıyor” diye konuştu.