"İşgalci Rusya Kırım Tatarlarını yavaş yavaş öldürmeye devam ediyor"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Bekir Değermeci'nin serbest bırakılmasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2018 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2018 12:17
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, ciddi sağlık sorunları yaşayan 57 yaşındaki Kırım Tatar aktivist Bekir Değermenci’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

 

Konuyla ilgili Twitter sayfasında açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maryana Betsa, “Degermenci’nin durumu kritik. İşgalci (Rusya) Kırım Tatarlarını yavaş yavaş öldürmeye devam ediyor. Rusya’yı kınıyoruz. (Degermenci'nin) serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Daha önce açıklama yapan avukat Edem Semedlâyev, “Bekir Degermenci’nin (sağlık nedeniyle) tutukevinde bulundurulamayacağına dair belgeleri mahkemeye sunmamıza rağmen tüm Kırım Tatar aktivistlerin tutukluluk süresi 2 ay daha uzatıldı” diye kaydetmişti.

 

164396

 

Sözde mahkemenin böyle bir kararın alınmasının gerekçesi olarak Degermenci’nin sağlık durumu ile ilgili belgenin aslının alınmamasını gösterdiğini ifade eden Semedlâyev, bu belgenin ancak soruşturma görevlisine verilebileceğini belirterek: “Soruşturma görevlisi ise Degermenci’nin sağlık durumu ile ilgili belgelerin hiçbirini davaya dahil etmedi” açıklamasında bulunmuştu.

 

İşgal edilen Kırım’da 12 Ocak tarihinde yapılan Kırım Tatar aktivistler Bekir Degermenci, Asan Çapuh, Kazim Ametov ve Ruslan Trubaç’ın tutukluluk sürelerinin uzatılmasına ilişkin duruşmanın halka kapalı şekilde gerçekleştirildiği bildirilmişti. Dinleyici olarak duruşmaya katılmak isteyenler, kendine bunun sebebi açıklanmadığını paylaşarak şikayet yazdı. Sözde mahkeme, Kırım Tatar aktivistler Bekir Degermenci, Asan Çapuh, Kazim Ametov ve Ruslan Trubaç’ın 2 ay daha tutuklu kalmasına karar verdi.

 

Bilindiği gibi Rus işgali altındaki Kırım’da, 23 Kasım’da, işgalci güçler yeni baskınlar düzenledi ve birkaç Kırım Tatar aktivistini gözaltına aldı. Rus işgalcilerin Akmescit’te bir kafeye, Kırım Tatar aktivistlerin güya Türkiye vatandaşı şahıstan para talep ettiği bahanesiyle düzenlediği baskın sırasında 26 Şubat davası çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarı Mustafa Degermenci’nin babası Bekir Degermenci, Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Asan Çapuh, Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov ve Ruslan Trubaç gözaltına alındı. İşgalciler, Kırım Tatarlarının Türkiye vatandaşı Yusuf Altan isimli şahıstan 7 bin dolar para talep ettiğini ileri sürdü.

 

163418

 

Akmescit’teki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 23 Kasım’da yapılan baskınlardan sonra gözaltına alınan dört Kırım Tatar aktivist hakkında da tutukluluk kararı çıkardı. Aktivistlerin 15 Ocak 2018’e kadar tutuklu kalacağına karar verildi.

 

FSB’nin düzenlediği baskın sırasında Kırım Tatar milli hareketinin efsanevi emektarı Veciye Kaşka’nın fenalaştı. 83 yaşındaki Kırım Tatar aktivisti yaşadığı strese dayanamayıp hastaneye yetişemeden ambulansta hayatını kaybetti. Daha sonra alınan bilgilere göre, söz konusu şahsın, yaşama veda eden Kırım Tatar milli hareketi emektarı Veciye Kaşka ve diğer birkaç kişiye daha borcu olduğu öğrenildi.