İşgalci Rus yönetiminden “insan hakları ihlalleri” karar tasarısı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetimi, “Kiev tarafından insan hakları ihlalleri” ile ilgili karar tasarısını Rusya Dışişleri Bakanlığı’na teslim ettiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2017 09:42
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2017 09:42
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetiminin, daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatına gönderilmek üzere hazırlanan “Ukrayna Döneminde Kırım’da İnsan Hakları İhlalleri” ile ilgili karar tasarısını Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’na ilettiği iddia edildi.   Rus basınının bildirdiğine göre, sözde Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanı Zaur Smirnov, bu şekilde “yönetimin Kırım sakinlerinin tutumunun uluslararası alanlarda duyulacağı ümidinde olduğunu” ileri sürdü.   Zaur Smirnov, karar tasarısında belirtilen verilerin “Kırım sakinlerine uluslararası mahkemelerde Ukrayna yönetiminden maddi ve manevi zararın tazmin edilmesini talep etmek için tüm gerekçeleri sağladığını” savundu.

152620

Daha önce Rusya Federasyonu’nun, Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatına, Rusya tarafından işgal edilen Kırım'da Rusya Federasyonu ve onun kurumlarıyla işbirliği yapan Kremlin yanlısı işbirlikçi Kırım Tatarları tarafından kurulan Kırım Birliği teşkilatının hazırladığı "uluslararası normlara aykırı olmayan” Kırım’ın Rusya tarafından işgalini tanıma, yarımadanın ablukasını kınama ve batılı ülkelerin Kırım’ın işgalinden dolayı uyguladığı yaptırımların iptal edilmesini sağlama çağrısını ilettiği ileri sürüldü. Bahse konu çağrının, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin’in 71. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Peter Thomson’a gönderdiği mektuba eklendiği iddia edilmişti.   İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.   Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini özgürce tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.   Moskova’nın 2016 yılının sonbaharında Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Rusya Devlet Duması seçimleri düzenlemesinden sonra Ukrayna Parlamentosu, Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Devlet Duma’yı yasadışı olarak kabul etti.

151247

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 19 Aralık tarihinde yapılan 65. oturumunda “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehrinde (Ukrayna) İnsan Hakları Alanındaki Durum İle İlgili” kararı oy çoğunluğuyla kabul etti. Karar için yapılan oylamada 70 ülkenin heyeti “evet” oyunu kullanırken 77 ülke heyeti çekimser kaldı. Geleneksel olarak Rusya, Belarus, Sırbistan, Çin, Ermenistan ve bazı Afrika heyetleri dahil 26 ülkenin heyeti oylamada “hayır” oyunu kullandı.   Kararda Rusya işgalci ülke olarak, Kırım, işgal edilen bölge olarak kabul edildi. BM söz konusu Kırım kararını kabul ederek, insan haklarının ihlal edilmesini, Rus işgalci yönetim tarafından Kırım Tatarları, Ukrainler ve diğer etnik ve dini grup mensubu olan geçici işgal altındaki Kırım sakinlerine yönelik ayrımcı tedbir ve uygulamaları kınamış oldu.