İşgalci devletin başbakanından Kırım’a yasa dışı ziyaret

Rusya Başbakanı Medvedev, işgal altındaki Kırım’ın Kefe şehrinde bulunan “More” tersanesini ziyaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2017 09:23
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2017 09:23
https://www.qha.com.tr/

İşgalci devletin Başbakanı Dmitriy Medvedev, 4 Ağustos günü Kırım’a yasa dışı ziyaret gerçekleştirdi.

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kefe (Feodosiya) şehrinde "More" tersanesinde Kırım ve Sivastopol’ün sanayisinin gelişim perspektifleri ile ilgili toplantıya katılan Medvedev’in yarımadada mevcut altyapı tesislerinin onarımı ve yeni tesislerin inşası ile ilgili belgeleri imzaladığı belirtiliyor.

Toplantıya Rusya Başbakan Yardımcıları Arkadiy Dvorkoviç ve Dmitriy Rogozin, Rusya Devlet Başkanı Yetkili Temsilcisi Vladimir Ustinov, Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, sözde Akyar Vali Vekili Dmitriy Ovsyannikov, Kırım’ın işgalci yönetim temsilcileri ile şirket yöneticileri katıldı.

Medvedev, 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın karayolu inşaatı, sağlık ve eğitim alanında inşaat projelerine para ayırma vaadinde bulundu.

Bilindiği gibi, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Haziran tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a yasa dışı ziyaret gerçekleştirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, söz konusu ziyaret dolayısıyla Rusya Dışişleri Bakanlığı’na protesto notası gönderdi.

 156962   Ukrayna, Rus memurların işgal edilen Kırım’a ziyaretlerinin devlet egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün kaba ihlali, Rusya tarafından herkesçe tanınan uluslararası hukuk normlarını sinik şekilde çiğnenmesi olarak kabul ediyor.

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.

18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.

İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve birçok ülke Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti ve Kırım’ı işgal etmesi nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırım uyguladı.