İranlı diplomatlar, Rusya'ya tepki gösterdi!

İran'ın eski diplomat ve büyükelçilerinden oluşan bir grup, dış politikada İran'a karşı faaliyet yürütmesi nedeniyle Rusya'ya tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2023 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2023 13:56
https://www.qha.com.tr/

İran'ın eski diplomat ve büyükelçilerinden oluşan bir grup, Basra Körfezi'nde bulunan üç ada hususunda Rusya’nın, Birleşik Arap Emirlikleri’ne verdiği desteği kınayan bir açıklama yaptı. Diplomatlar, Çin gibi Rusya'nın da kendi bölgesel hedeflerini ve çıkarlarını sürdürmek için İran'ın toprak bütünlüğünü hiçe saydığını kaydetti.

İRANLI ESKİ DİPLOMATLARDAN ÇİN VE RUSYA'YA TEPKİ

İranlı eski diplomatlar, "Ulusal çıkarlar ve özellikle İran'ın toprak bütünlüğü hiçbir ülke ve siyasi sistemle anlaşma konusu olamaz. Çin gibi Rusya da İran'ın toprak bütünlüğünü bir uzlaşma aracına dönüştürmüştür" açıklamasını yaptı. Öte yandan, İran Devlet Başkanının Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyelerinin Basra Körfezi'nde bulunan 3 ada ile ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanına sunduğu belgeye Rusya'nın verdiği desteği eleştirdi.

RUS BÜYÜKELÇİ, İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Birleşik Arap Emirlikleri’ne verilen desteğin ardından Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Aleksey Dedov, 12 Temmuz 2023 tarihinde İran Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

RUSYA İLE KÖRFEZ ARAP ÜLKELERİ İŞBİRLİĞİ KONSEYİ BULUŞTU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Dr. Nayef Falah M. Al-Hajraf'ın katılımıyla 10 Temmuz 2023 tarihinde Moskova'da örgüte üye ülkeler arasında stratejik diyalog toplantısı yapıldı. Görüşmenin ardından ortak bildiri kabul edildi.