İran Savunma Bakanından S. Arabistan'a tehdit

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, "Cahilce bir şey yaparlarsa, Mekke ve Medine dışında dokunulmadık bir yer bırakmayız." diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2017 14:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2017 14:08
https://www.qha.com.tr/

İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginlik tırmanıyor. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman'ın Tahran ve Riyad arasındaki nüfuz mücadelesinin İran sınırları içinde yaşanması gerektiği sözlerine sert tepki gösterdi.

Riyad yönetimini "cahilce" bir eylemde bulunmaması konusunda uyaran Dehkan, aksi takdirde "kutsal topraklar Mekke ve Medine dışında güvenli alan" bırakmayacaklarını söyledi.

Prens Muhammed, geçen hafta katıldığı bir TV programında İran'la hiçbir diyaloğu kabul etmediğini belirtmiş ve krallıklarını 'Tahran'ın Müslüman dünyasında egemen olma çabasından koruyacağını' söylemişti. Muhammed, "İran rejimi için temel bir hedef olduğumuzu biliyoruz. Savaşın Suudi Arabistan'a gelmesini beklemeyeceğiz. Savaşın Suudi Arabistan'dan ziyade İran'da olması için çalışacağız" demişti.

İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Bahram Kasemi Prens Muhammed'in sözleriyle ilgili, "Bu tür yorumlar Suudilerin, bölge ve İran'ın içişleri bağlamında, terörizmi desteklediğini, provokatif ve yıkıcı politikalar izlediğininin açık kanıtıdır" dedi.

Lübnan merkezli Al Manar TV kanalına konuşan İran Savunma Bakanı Dehkan ise Suudi Arabistan'a şu sözlerle tepki gösterdi:

"Cahilce bir şey yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Eğer yaparlarsa, Mekke ve Medine dışında dokunulmadık bir yer bırakmayız."

İki ülke son yıllarda özellikle Suriye iç savaşı ve Yemen'e yönelik askeri müdahale nedeniyle sık sık gerilim yaşıyor. Tahran yönetimi, Suriye'de Beşar Esad rejiminin yanında yer alırken Riyad, silahlı muhaliflere destek çıkıyor. Yemen'de ise Suudi Arabistan'ın Tahran destekli isyancı Şii grup Husileri bombalaması, İran'ın tepkisine neden oluyor.