İran, 13 Nisan cumartesi günü akşam saatlerinde insansız hava araçlarıyla (İHA) İsrail’e saldırı başlattığını duyurdu. İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yayımlanan bildiride, "İsrail'e yönelik İHA saldırısı, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu." ifadeleri yer aldı.
Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e başlatılan saldırıya ilişkin yayımladığı ikinci bildiride, İsrail'in İran'ın Şam'daki konsolosluğuna yönelik saldırısına karşılık, İran'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkı çerçevesinde İsrail'in işgali altında bulunan topraklardaki askeri hedeflere saldırı başlattığı belirtildi.
İRAN, ABD’Yİ SORUMLU TUTTU
Ayrıca bildiride "İsrail'in eylemlerinden ABD yönetiminin sorumlu olduğu ve İsrail'in engellenmemesi halinde hem Tel Aviv'in hem de Washington'un bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı" ifade edildi.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Belçika, Hollanda ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden mevkidaşlarıyla görüştü. Abdullahiyan, "İsrail rejiminin İran'ın Şam'daki büyükelçilik binasına düzenlediği terör saldırısı ve uluslararası hukukun ve Viyana Sözleşmelerinin ihlalleri gündeme geldi. Ülkemizin pozisyonlarını anlattım. ABD'ye gerekli uyarının yapıldığını vurguladım." ifadelerini kullandı.
İran'ın BM Daimi Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. Eğer İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır." ifadesi kullanıldı.
İRAN MECLİS BAŞKANI KALİBAF: İSRAİL'E ASKERİ HAMLE, DİPLOMATİK MİSYONLARIMIZA SALDIRIYA CEVAPTI
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İran Meclisi'nde konuya ilişkin yaptığı konuşmada "İsrail'e askeri hamle, diplomatik misyonlarımıza saldırıya cevaptı ve Birleşmiş Milletler kurallarına uygundu.” açıklamasında bulundu.
İSRAİL TARAFINDA SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?
İsrail devlet televizyonu KANN, 13 Nisan akşam saatlerinde İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını bildirdi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise yaptığı basın açıklamasında, İran'dan havalanan İHA'nın İsrail'e doğru ilerlediğini duyurdu.
İsrail ordusu, İran'ın saldırılarından dolayı halkı sığınaklara inmesi noktasında uyardı. Saldırıların ardından gece 4 sularında sığınaklarda kalmaya gerek olmadığını duyurdu.
İsrail savaş kabinesi ve ardından güvenlik kabinesi 13 Nisan’ı 14 Nisan’a bağlayan gece Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binasında toplandı. İsrail Güvenlik Kabinesi, İran'ın saldırısına yanıt için Savaş Kabinesine yetki verdi. Savaş Kabinesinin yetkilendirilmesiyle, İran'a verilecek yanıt konusunda karar alma sürecinin hızlı ve kolay hale geleceği belirtildi.
İsrail, dün gece İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle kapattığı hava sahasını 14 Nisan sabahı sivil uçuşlara yeniden açtı.
İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e 100'ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile saldırdığını bildirdi.
BEYAZ SARAY’DAN İSRAİL’E TAM DESTEK
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Watson "İran, İsrail'e karşı bir hava saldırısı başlattı. Başkan Biden'ın mesajı net: İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz. ABD, İsrail halkının yanındadır ve İran'dan gelen tehditlere karşı onların savunmalarını desteklemektedir." dedi.
HAVA SAHALARI BİR SÜRE KAPATILDI
İran’ın İsrail’e saldırılarının ardından Lübnan, Ürdün ve Irak hava sahasını uçuşlara kapattığını duyurdu. Bir süre kapalı kalan hava sahaları 14 Nisan sabah saatlerinde tekrardan açıldı. Irak’ın Erbil kentinde ise çok sayıda patlama seslerinin duyulduğu kaydedildi. Erbil’de bulunan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait üsteki hava savunma sisteminin aktif hale getirildiği ve atılan en az üç füzenin de imha edildiği belirtildi. Kahire el-İhbariyye kanalının haberine göre, Mısır hava savunması yüksek alarm durumuna geçti.
İRAN’IN İSRAİL’E SALDIRISINA İLİŞKİN TEPKİLER
NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah, "İran'ın gece boyunca tırmandırdığı gerilimi kınıyor, itidal çağrısı yapıyor ve olayları yakından takip ediyoruz.” açıklamasında bulundu.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "AB, İran'ın İsrail'e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir." dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, taraflara sükunet çağrısında bulunduğu açıklamasında "İran İslam Cumhuriyeti'nin İsrail'e yönelik kapsamlı saldırısıyla ortaya çıkan ciddi gerilimi şiddetle kınıyorum. Bu düşmanlıkların derhal son bulması çağrısında bulunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, "İran rejiminin İsrail'e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir.” ifadelerini kullandı.
Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne İran’ın saldıırılarını kınadığını dile getirdi. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Tahran ve Tel Aviv Büyükelçileriyle temas halinde olduklarına işaret ederek "Başbakan ve Savunma Bakanı'yla da konuştuk. Hükümet, her türlü senaryoyu ele almaya hazırdır." açıklamasını yaptı.
İRAN-İSRAİL GERİLİMİ
İsrail, 1 Nisan’da düzenlediği hava saldırısında İran'ın Şam'daki konsolosluk binasını vurmuştu. İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'da İran'ın konsolosluk binasını vurması sonucu en az 8 kişi hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenler arasında İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücünde üst düzey komutan olan Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi'nin de bulunduğu bildirilmişti. İsrail’in, İran’ın Şam Başkolonluğunu vurmasının ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Şam'daki hava saldırısına misilleme yapacaklarını vurgulamıştı. Reisi, "Direniş cephesinin iradesini yok etmeyi başaramayan Siyonist rejim (İsrail), kendini kurtarmak için kör suikastları yeniden gündemine aldı. Hedeflerine asla ulaşamayacağını ve bu korkakça suçun cevapsız kalmayacağını bilmelidir." açıklamasında bulunmuştu. İran devlet televizyonu, ülkenin önemli karar alma organı konumundaki Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyinin toplandığını ve saldırıya "gerekli" yanıt verilmesi yönünde karar alındığını duyurmuştu.