İptal edilen Arakan ziyareti gerçekleşti

BM Genel Sekreter Sözcüsü Haq, BM yetkililerinin, Myanmar hükümeti tarafından daha önce iptal edilen Arakan ziyaretinin 2 Ekim Pazartesi günü gerçekleştiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2017 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2017 10:00
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Myanmar hükümetinin geçen hafta iptal ettiği Arakan ziyaretin,  2 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, günlük basın toplantısında BM Myanmar Koordinatörü Renata Lok-Dessallien ve beraberindeki heyetin Arakan'a ulaştığını duyurdu.

Haq, "Arakan'daki dehşet verici durum karşısında Myanmarlı yetkililerle iş birliği yapılması açısından bu ziyaret olumlu bir adım." ifadesini kullandı.

Haq Myanmarlı yetkilileri, derhal askeri operasyonlara son verme çağrısında bulunarak, insani yardım girişlerine izin verilmesi ve Arakanlı sığınmacıların güvenli ve onurlu şekilde ülkelerine geri dönüşlerine olanak sağlanması için uzlaşmaya davet etti.

Haq, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Anthony Lake'in de Bangladeş'e ziyaretleri sırasında Arakanlı sığınmacıların içinde bulunduğu dehşet verici duruma kendi gözleriyle gördüklerini işaret ederek, Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının ise 507 bine ulaştığını bildirdi.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana çok sayıda Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Bangladeş yönetimi, Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların Myanmar hükümeti tarafından geri alınmasını istiyor. Binlerce kişinin etnik temizlikten kaçarak sığındıkları bölgede insani yardım yetersiz kalıyor.